Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Un darabanean este numarul 1 in tenisul amator din Romania „Tenisul e parte din viata mea” FOTO

A început să joace tenis la aceeaşi vârstă la care George Enescu cânta la vioară, dar pentru că în Darabani nu exista un teren de tenis la acea vreme (şi nici în prezent condiţiile nu s-au schimbat foarte mult) a ajuns pe un teren de zgură doar la 17 ani. Este vorba despre dărăbăneanul Alexandru Teioşanu, care după ce şi-a adjudecat week-endul trecut grand slam-ul probei de dublu din cadrul Turneului Platinum de la Târgu Mureş, ocupă în prezent poziţia întâi în ierarhia probei de dublu amator. De asemenea, Alexandru Teioşanu se află în Top 10-ul clasamentului de simplu al tenismenilor amatori din România.
Alexandru Teioşanu a reuşit să atragă atenţia în ce priveşte înclinaţia sa către sportul alb încă de la frageda vârstă de 3 ani, când, pe litoralul Mării Negre făcea un schimb de mingi cu tatăl său, iar oamenii s-au adunat „ca la urs” ca să-l vadă pe viitorul Andre Agassi. Şi poate ar fi făcut carieră şi la profesionişti, dacă o problemă la coloana vertebrală nu l-ar fi ţinut doi ani departe de terenul de tenis. Sigur că „microbul” îl are din familie. Tatăl şi unchiul său, Victor şi Octav Teioşanu, „fac legea” şi acum la partidele de tenis organizate la Sala de sport a Şcolii Gimnaziale „Leon Dănăilă”. Alexandru a perseverat, cu toate că Darabaniul nu-i putea oferi aproape nimic vizavi de acest sport.

„Neavând niciodată posibilitatea să iau ore de tenis cu un antrenor, în Darabani neexistînd un club sau măcar un teren adecvat, am ajuns să fiu autodidact. Pot spune că nu am avut nici cele mai mici condiții să pot progresa în vreun fel. Îmi amintesc că am văzut prima dată teren de zgură pe la 17 ani, când am ajuns în finala unui turneu național ce se ținea la Botoșani. Eram în clasa a XI-a şi jucam cu o rachetă de împrumut, spartă și legată cu sârmă. Nici acum în Darabani nu există un teren de tenis pe zgură sau măcar de ciment. Știu că este o comunitate destul de mare, recunoscută în județ, de jucători de tenis acolo. Și ar fi și mai mulți dacă ar exista un teren potrivit” a precizat Alexandru Teioşanu.
Legitimat la „sepcile roşii” de la Universitatea Cluj

După ce ajunsese să urască iarna pentru că în acest anotimp nu putea practica sportul său favorit la Darabani, Alexandru Teioşanu ajunge în 2001 student la Cluj, unde îl cunoaşte pe Dorel Giurgiu, un antrenor de tenis emerit, coleg de generație cu Năstase și Țiriac, care antrenase mulți ani în Germania. „D-l Giurgiu era președintele secției de tenis din cadrul clubului Universitatea Cluj. Și văzându-mă cum joc, m-a legitimat la club și am ajuns să fiu instructor de tenis si partener de antrenament pentru jucătorii de acolo. Așa am câștigat primii bani din tenis. A fost șansa mea să cresc în joc și să capăt experiență. Cei vreo 7 ani cât am stat la Universitatea Cluj au fost cei mai frumoși ani petrecuți în Cluj Napoca. Pe acest fundal am terminat și facultatea de Educație Fizică, specializarea tenis de câmp, dar experiența celor 7 ani era mult mai importantă”, ne-a mărturisit Alexandru.
Au urmat doi ani, când datorită unei probleme la coloana vertebrală, dărăbăneanului i s-a interzis să mai practice orice formă de sport, asta până în 2010, când „nu a am mai rezistat fără tenis” și a reînceput să joace. În 2011 descoperă Tenis Partener, un circuit al tenismenilor amatori, ce adună peste 10.000 de jucători catalogați pe mai multe niveluri de pregătire și performanță. Alexandru joacă la nivelul 8, cel mai spectaculos datorită numărului și calității jucătorilor, practic ultimul nivel înaintea jucătorilor profesionişti, clasați ATP. El a câştigat mai multe concursuri naţionale atât la simplu, cât şi dublu, iar după adjudecarea împreună cu Răzvan Hanţig a turneului Platinum de la Târgu Mureș, dar și a celui de la Cluj Napoca, urcă pe primul loc în ierarhia probei de dublu amator, la nivel național. „E o realizare infimă, dar mi-am demonstrat că se poate”, spune foarte modest Alexandru Teioşanu. De asemenea, în clasamentul naţional de simplu al jucătorilor de tenis amatori, dărăbăneanul se află în Top 10.

„Cu gândul la locurile natale pornesc de fiecare dată spre noi provocări”
Teioşanu practică şi atletismul, în luna aprilie a acestui an luând parte la un maraton de peste 100 km în vederea strângerii de fonduri pentru Festivalul Zilele Nordului, organizat la Darabani în perioada 8-10 august. Anul următor, va alerga în cadrul unui maraton la Paris. „Tenisul e parte din viaţa mea, dar nu țin în mod deosebit să recomand tenisul ca formă de sport, deși este o formulă perfectă între disciplină, creativitate, exigență și spontaneitate. Consider că orice formă de sport este binevenită în rândul tinerilor de azi, iar dacă există pasiune se pot realiza lucruri deosebite, nu cu foarte mulți bani. Nu voi uita niciodată orele de sport de la școala generală sau de la liceu. Pentru acele vremuri și cu gândul la locurile natale pornesc de fiecare dată spre noi provocări. Tenisul e un sport solitar și ai de învins propriile frici și temeri. Când ești pe teren, nu te poate ajuta nimeni în afară de tine. De aceea, când ajungi să-l faci cu plăcere, este cea mai mare realizare” a conchis Alexandru Teioşanu. (L.B.)
Citiţi şi:
Doru Murariu: „Cel mai sigur mod de a-ţi prezice viitorul este să ţi-l creezi”
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Sunt mai multe moduri de a sărbători Ziua Națională. În vremurile normale am fi avut manifestări publice, parade militare, ceremonii religioase, băi de mulțime, spectacole folclorice. Pandemia ne-a restrâns opțiunile și a limitat serios confiscarea evenimentului de către politicieni lipsiți de orice urmă de realism și bun simț. Poate există și un lucru bun printre aceste cifre și statistici îngrijorătoare, pe care le vedem zilnic la televizor. Poate suferința ... continuare »

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a numit un nou manager interimar la conducerea Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, pe o perioadă de trei luni, până la ocuparea postului prin concurs și numirea unui titular. Este vorba de dărăbăneanca Doina Caba care are o experiență de 4 decenii în domeniul sanitar. Caba s-a angajat prima dată la spitalul din Darabani în 1 iulie 1981 unde a lucrat 28 de ani ... continuare »

La 37 de ani împliniți acum 2 zile, Mihai-Alin Gîrbaci este unul dintre cei mai tineri primari pe care i-a avut Darabaniul. ”Este într-adevăr un cadou deosebit pentru ziua mea. Le mulțumesc tuturor care m-au votat și celor care au fost prezenți la vot. Cu siguranță nu am să dezamăgesc în continuare. Sunt și eu puțin surprins de scor, asta înseamnă o responsabilitate enormă pe umerii mei” a declarat în exclusivitate pentru Darabaneni.ro, Mihai-Alin Gîrbaci. ... continuare »

Ziua alegerilor locale a început cu ploaie la Darabani, am putea spune că în semn de belșug, dar și cu puțini alegători la urne și datorită pandemiei cu care ne confruntăm. Până la orele 11:00 la secția de votare 119 din Lișmănița votaseră 53 de persoane, 12 dintre ei fiind chiar membrii secției de votare. Până la orele 13:30, la secția 119 prezența la vot era de 22,07% din totalul de 539 de alegători aflați pe listele electorale permanente. Tot aici au ... continuare »

„Pentru că finanțările județene pentru cultură au fost anulate în mod aberant în acest an, din punct de vedere financiar a fost foarte greu să organizăm festivalul, pe care l-am putut face doar datorită sprijinului autorităților locale și al unor sponsori privați, precum și recurgând la propriile noastre economii. Chiar și așa, invitații, participanții și voluntarii Zilelor Nordului au readus și în 2020 în regiune atmosfera obișnuită de festival, cu ... continuare »