Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Proiecte de peste 4,6 mil. euro finanțate la Darabani ”Vom avea cel mai modern liceu din Moldova”Primăvara acestui an a adus finanțări istorice pentru orașul Darabani, în cadrul etapei a II-a a Programului National de Dezvoltare Locală (PNDL). Interesant este faptul că cei mai mulți bani vor fi investiți în infrastructura din educație, aproximativ 4 milioane de euro mergând la extinderea, modernizarea și dotarea Liceului ”Dimitrie Cantemir” din localitate, în timp ce peste 2 milioane de RON sunt destinați Grădiniței nr. 5. Podul Boieresc din Teioasa va fi și el reconstruit, fiind alocați în acest sens peste 700.000 lei.

În 8 martie a fost semnat de către viceprim-ministrul Paul Stănescu contractul de finanțare a investiției ”Extinderea, modernizarea și dotarea grădiniței nr. 5, oraș Darabani, jud. Botoșani” în valoare de 2.277.019 lei. De departe, cel mai câștigat în această fază este liceul dărăbănean, de fapt elevii care vor învăța la aici, unde se vor investi 18.243.751 lei, Liviu Hrimiuc, primarul orașului Darabani, declarând: ”Vom avea cel mai modern liceu din Moldova”. Acest contract a fost semnat la Ministerul Dezvoltării în 3 mai a.c.

Conducerea liceului intenționează să pună la punct vechea centrală termică a unității de învățământ și să se alinieze măsurilor impuse de ISU, majoritatea școlilor fiind deficitare la acest capitol. ”Din discuțiile preliminare pe care le-am avut, s-a propus demolarea fostei săli de festivități și contrucția unei noi clădiri în care să funcționeze punctul sanitar, biblioteca și un amfiteatru de care avem mare nevoie” a declarat pentru Darabaneni.ro, Alin Prisăcariu, directorul liceului.Unitatea de învățământ necesită izolare exterioară, schimbarea instalațiilor termice, electrice și sanitare, inclusiv tâmplăria PVC care e veche, iar acoperișul ar trebui schimbat, cel puțin la două corpuri de clădire. Sălile de clase vor fi dotate cu video-proiectoare, table interactive, calculatoare noi și sistem wireless. De asemenea, conducerea școlii dorește să achiziționeze două autoturisme autorizate cu care liceenii să susțină orele de practică auto. 

Primarul Liviu Hrimiuc a ținut să precizeze că investițiile finanțate la nivelul orașului Darabani ”nu au culoare politică”, idee transmisă în mediul on-line și de Doina Federovici, președintele PSD Botoșani. ”Alături de toate comunitățile botoșănene! Proiectele de investiții nu au culoare politică! Felicitări domnule Costel Romanescu - primar al comunei Păltiniş şi domnule Hrimiuc Liviu - primar al oraşului Darabani, pentru semnarea contractelor de finanțare prin PNDL2. Un program vital, de un real succes pentru comunitățile noastre. Succes în implementarea lor” scria pe pagina sa de socializare Doina Federovici, senator PSD de Botoșani, postând fotografia cu primarii din nordul județului.”Pentru un primar aflat în opoziție este foarte greu de obținut finanțarea proiectelor de investiții” a mai precizat Hrimiuc. În acest moment, este în derulare procedura de achiziție a proiectării și execuției lucrărilor, Primăria Darabani externalizând unei firme această sarcină. Primaria orașului Darabani a depus solicitări de finanțare pentru mai multe obiective de investiții în cadrul PNDL II, în plus față de cele menționate mai sus, fiind modernizarea și extiderea rețelei de apă uzată și a stației de epurare a orașului; construirea unui corp nou, modernizarea și dotarea Școlii ”Leon Dănăilă; modernizare străzilor din orașul Darabani, etapa a II-a; restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric Casa Balș și modernizarea stației de tratare apă; aducțiune și distribuție rețele apă din satul Bajura, extinderea rețelei de alimentare cu apă a străzilor Aron Pumnul, 1907, Mărășești, Văii, Școlii, Al. I. Cuza și Iasomiei, reabilitarea sediului Primăriei; extinderea rețele de alimentare cu apă și canalizare a str. Dragoș Vodă, ultimele trei dintre acestea fiind finanțate de la bugetul local.

De asemenea, au fost depuse proiecte europene pentru care nu s-au semnat încă contractele de finanțare. ”În urma evaluării dosarelor de candidatură, proiectul Realizarea unui parc  fotovoltaic în orașul Darabani, județul Botoșani, a fost declarat  eligibil  dar nefinanțabil , cu un punctaj de 80 puncte, fiind inclus  pe lista de rezervă iar proiectul Modernizarea sistemului de iluminat public în orașul Darabani a fost declarat finanțabil , contractul de finanțare urmând a fi semnat în perioada imediat următoare” se precizează într-un comunicat transmis publicației Darabaneni.ro, de Primăria Darabani.

Proiectul ,,Revitalizarea spațiului urban din orașul Darabani prin reconverisa și refuncționalizarea unor terenuri și spații neutilizate și degradate”, depus spre finanțare in anul 2017 a obținut, în urma vizitei la fața locului a reprezentanților ADR Nord Est din februarie 2018 și după evaluarea tehnică și financiară, 83 de puncte.  Acesta va fi contractat după  soluționarea contestațiilor aferente sesiunii lunare din martie și după depunerea documentelor precontractuale  prevăzute în ghidul de finanțare.  Valoarea proiectului este de 5.124.518,85 lei din care 5.019.466,21 lei  fonduri nereambursabile și 105.052,64  lei cofinanțare din bugetul local. Implementarea acestui proiect  va conduce la mărirea suprafețelor destinate activităților în aer liber, prin amenajarea unei suprafețe totale de 10.310 mp, compusă din trei amplasamente, dispuse în teritoriu astfel încât  să ofere o accesibilitate  echitabilă a comunității  la dotările propuse, se mai arată în comunicatul respectiv.

Un alt obiectiv de investiții îl reprezintă proiectul ,,Îmbunătățirea infrastructurii sociale a parohiei Sf. Împ. Constantin și Elena” proiect elaborat de autoritatea publică locală în colaborare cu Protopopiatul Darabani, prin care se urmărește amenajarea unui centru de zi  pentru copii, în care vor  avea loc activități extrașcolare si  unde cei mici vor putea servi gratuit o masa  caldă. Valoarea nerambursabilă a acestui proiect este de 161.900 euro.

”Sperăm ca o parte din proiectele depuse la PNDL pentru care nu au fost aprobate în etapa a II-a, să primească finanțare în etapa a III-a” a conchis conducerea Primăriei Darabani.
 
Te-ar mai putea interesa si:  Primăria DarabaniLiviu HrimiucDoina Federoviciprimaria orasului Darabaniproiecte Darabani
10:06 pm Luni, 28 Mai, 2018

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare