Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Dărăbănenii care scriu istorie GALERIE FOTO

Sala Librăriei ”Orest Tafrali” din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași a găzduit marți tripla lansare de carte coordonată de istoricul dărăbănean Dorin Dobrincu, la care a contribuit și proaspătul doctor în istorie, Alexandru D. Aioanei, dar și alți editori precum Dumitru Lisnic, Dumitru Lăcătușu și Constantin Iordachi, profesor la Central European University din Budapesta.

În general persoane avizate, profesori universitari, doctori în istorie, cercetători, studenți, dar și prieteni ai editorilor cărții, chiar și din Darabani, sau alți pasionați de istorie, într-un mediu cu adevărat academic, au asistat la prezentarea celor 3 volume de carte care tratează tema colectivizării agriculturii din România. Evenimentul a fost prezidat de Vasile Ișan, prof. univ. dr., fost rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, dr. Florin Cîntec, Director al Arhivelor Naționale din Iași, dr. Cătălin Botoșineanu, arhivist și fost director al Arhivelor Naționale Iași, Adrian Acatrinei, reprezentatul Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar și de editorii cărților: Dorin Dobrincu, dr. cercetător Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” Iași, Alexandru D. Aioanei, dr. asistent cercetare Institutul e Istorie „A.D. Xenopol” Iași și Dumitru Lisnic, drd. Facultatea de Istorie,  Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.În afara discursurilor ample care au prezentat cărțile, coordonatorul proiectului, Dorin Dobrincu, i-a menționat și le-a mulțumit celor care au contribuit la realizarea lor. ”Aceste volume deschid mai multe arii de cercetare, nu neapărat pe tema pe care sunt focalizate, cea a violenței, informațiile de natură economică, socială etc cuprinse în documente  indică faptul că despre mediul rural din România anilor 1949 poate a venit timpul să se scrie și dintr-o altă perspectivă decât cea a colectivizării…Pentru cei mai tineri dintre noi astăzi este o probă a timpului și mulțumim d-lui Dobrincu și celorlalți care ne-au cooptat în proiect, pentru că am ieșit mai șlefuiți, dintr-o anumită perspectivă. Cred că am avut de învățat foarte mult unii de la ceilalți și, până la urmă, cel mai bun mod de a a mulțumi sunt volumele de pe masă” a spus și Alexandru Aioanei.

Cele trei volume, unul care cuprinde mai multe studii iar celelalte două de documente, sunt rezultatul unui proiect de cercetare care a durat doi ani de zile, condus de Dorin Dobrincu și finanțat de Ministerul Cercetării. Din echipa de implementare a proiectului au făcut parte cercetători experimentați, tineri cercetători și doctoranzi din Iași, București și Budapesta. Volumele prezintă cercetări de ultimă oră pe acest subiect al violenței în timpul colectivizării și pun în circuitul științific documente inedite, cu o acoperire geografică largă.
Lecturând volumele, dărăbănenii pot afla mai multe informații despre rezistența la colectivizare din județul Botoșani, despre revoltele din această parte a țării și pot citi, inclusiv despre întâmplări petrecute în zona orașului Darabani, unde colectivizarea a ajuns în 1962. Volumele aruncă o lumină nouă asupra suferințelor îndurate de țărănime în acei ani, chiar și din nordul județului, și asupra naturii criminale a regimului comunist.”Numitul Prisacaru Vasile din raionul Darabani, la data de 15 februarie 1950, fiind în obor unde era adunată populație, a afirmat într-un grup de 40-50 de țărani că el nu se înscrie în colectiv și nu dă pământul spunând ”cu sânge l-am câștigat și cu sânge îl voiu da” putem citi la pag. 44 a volumului II de documente. Iar eroul nostru din acele timpuri este chiar străbunicul celui care a scris despre el: Alexandru Aioanei. În cadrul discuțiilor care s-au prelungit până la 2 ore și jumătate, Dorin Dobrincu a povestit un moment emoționant care l-a avut în prim-plan pe tatăl său, cel care a crezut până în ultima clipă a vieții că ”trăim ghini” în România  pentru că oamenii și-au primit pământurile înapoi după 1989. „În ianuarie 1990 sau poate chiar între Crăciun și Anul Nou în 1989, eram într-o discuție cu tatăl meu, în fața grajdului. Tatăl meu a fost un țăran tipic. A prins colectivizarea în 1962, la vârsta de 32 de ani. Este foarte greu pentru noi astăzi să-i înțelegem dacă ne uităm la ei doar ca la niște trăitori în sate. Aveau o concepție asupra traiului în comun și în relație cu pământul. Cum stăteam de vorbă cu el l-am întrebat „Ce o să se întâmple oare?”. Și el îmi spune: „O să fie bine, ne luăm pământul înapoi”. Gândul lui și al altora era să-și ia pământul înapoi. Au distrus CAP-urile cu o voioșie cum nu prea am văzut” le-a spus Dorin Dobrincu celor prezenți.

Volumele pot fi achiziționate de pe site-ul Editurii UAIC, din librării și de la târgurile de carte.(Lucian BĂLĂUCĂ)

Click pe prima fotografie pentru a viziona mai multe imagini de la acest eveniment
 

Te-ar mai putea interesa si:  Alexandru AioaneiDorin DobrincuLibraria Tafrali
6:43 pm Sambata, 16 Iunie, 2018

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

 

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare