Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Ce ne aduce 2016? Alegeri... VEZI principalii pretendenţi la fotoliul de primar şi primele lor DECLARAŢIITeroare în Europa, a curs sânge pe Sena, zeci de tineri au murit la Bucureşti, poate ca să trăim noi mai bine, alţii şi-au pierdut vederea după arsurile de la Colectiv ca să vedem noi mai clar. După tragedia de la Colectiv, era de prost gust să vorbim noi de politică, poate încă mai e, dar se pare că acolo e viitorul copiilor noştri, în pătratul acela unde vom pune ştampila. Pentru cei care încă mai speră în România. Darabaneni.ro a discutat cu principalii aspiranţi la fotoliul de primar al oraşului Darabani, cu precizarea că majoritatea punctelor de vedere au fost exprimate înaintea tragediei din Colectiv.

Cu mai puţin de şase luni înaintea alegerile locale de anul viitor, principalele formaţiuni politice din Darabani încep să-şi trieze candidaţii pentru mandatul de edil şef al urbei. Până în prezent, cinci dărăbăneni şi-au exprimat intenţia ca de numele lor să fie legat viitorul apropiat al urbei de pe malul Prutului. Darabaneni.ro a discutat cu ei şi cu alţi politicieni care se vor implica în alegerile de anul viitor.

Este clar că la Darabani, Corneliu Aroşoaie, primarul în funcţie, porneşte din pole-position deoarece scrutinul se va desfăşura, cel mai probabil, într-un singur tur. Liberalii urmează să aleagă, dacă nu au făcut-o deja, dintre Alin Gîrbaci şi Liviu Hrimiuc, după ce au efectuat un sondaj electoral în ultimele luni ale anului. Cu aproximativ o săptămână în urmă, deputatul Costel Şoptică ne-a spus că se procesează datele sondajului respectiv. Cel mai probabil, copreşedintele PNL Botoşani ştie deja numele candidatului liberal la Primăria Darabani, care va fi făcut public luna viitoare, în 25 ianuarie fiind programată prezentarea tuturor candidaţilor. Fostul primar Ghiorghi Burlacu este decis şi el să candideze, dar încă nu ştie din partea cărei formaţiuni politice. Sparringpartner este independentul Dan Tîrniceru-Ifrim care a obţinut la alegerile trecute peste 400 de voturi alegându-se cu un fotoliu de consilier local şi care ar putea să încline balanţa destul de serios la următoarele alegeri locale, deoarece acum este mult mai cunoscut în zona oraşului Darabani şi prin prisma afacerii pe care o derulează, dar şi a opoziţiei pe care şi-a manifestat-o de cele mai multe ori în cadrul şedinţelor de Consiliu Local.


 
Corneliu Aroşoaie este, fără doar şi poate, principalul candidat la Primăria Darabani. Are experienţa de partea sa şi a avut şansa ca în timpul mandatului său dărăbănenii să se aleagă cu un drum civilizat care le traversează urbea şi şi-au recuperat spitalul oraşului, chiar dacă sub formă redusă, de secţie exterioară a Spitalului Judeţean Botoşani. De asemenea, ceva mai mult de 1 km din Teioasa a fost asfaltat. Urmează Bajura şi Corneşti. Renovarea Casei de Cultură „Theodor Balş”, cel mai probabil, va fi finalizată anul următor, când este posibil să înceapă şi construcţia locuinţelor ANL. Aroşoaie ar trebui să mai lucreze la capitolele empatie şi comunicare, plus promisiunile uneori fanteziste pe care le lansează.

Aroşoaie: „Ca să fiu cinstit şi obiectiv, mi-aş dori ca această campanie care urmează să fie într-o altă notă…”
 
„Chiar dacă suntem câștigători în alegeri să nu uităm că nu suntem decât oameni și noi nu facem minuni, noi facem lucruri simple și adevărate, dar simplu întotdeauna înseamnă și extraordinar însă acest lucru nu-l înșelege oricine și doar o minte luminată va aprecia valoarea acestului lucru simplu, adevărat…Dar întotdeauna cea mai grea luptă se dă între minte și inimă, niciodată nu știi pe care să o asculți pentru că inima îți spune că trebuie să faci, să sprijini, să ajuți, să fii alături, să înțelegi durerea, bucuria, tristeţea, să fii un tot în ceea ce înseamnă concetățenii tăi, iar mintea face apel la rațiune și-ți amintește de resurse, de capacităși, de alegeri, pentru că întotdeauna când alegi ceva trebuie să renunți la altceva, dar aceste lucruri mi-au amintit încă o dată că dacă vrei să reușești trebuie mai întâi să încerci…  Binele cetățeanului este parte din binele meu”

 

Este chiar un paragraf din raportul primarului citit anul acesta într-o şedinţă de Consiliul Local. Este o „poezie” frumoasă, care totuşi parcă nu face parte din „filmul” oraşului Darabani. Dar poate că viaţa bate filmul şi în acest caz. Citiţi AICI raportul de activitate integral al primarului Corneliu Aroşoaie. Edilul şef al urbei ne mărturiseşte care este principalul său regret din această legislatură: „În momentul care s-a constituit USL-ul au fost făcute de către cei aleşi anumite promisiuni: de ex la Bajura ne-au promis atât CJ cât şi deputaţii că ne vor ajuta să rezolvăm problema apei şi un alt regret este cel de la CJ, că cel care a ajuns să conducă să nu se uite deloc spre zona noastră” a declarat Aroşoaie, care a făcut referire la fostul preşedinte PNL, Florin Ţurcanu. Despre actualul preşedinte CJ, Aroşoaie afirmă că „este un om echilibrat cu care se poate discuta, un om cultivat cu care putem purta un dialog”. „Ca să fiu cinstit şi obiectiv mi-aş dori ca această campanie care urmează să fie într-o altă notă, mult mai elegantă decât cele care au fost până acum” a conchis Corneliu Aroşoaie.

Şerban Mihăilescu: „Întotdeauna, la alegerile locale, negocierile sunt cele mai importante…Nu punem candidaţi aiurea, ca să-şi frângă gâtul”

 

Senatorul UNPR al Colegiului Săveni-Darabani, Şerban Mihăilescu îl vede favorit cert la Primărie pe primarul în funcţie şi dă de înţeles că sunt şanse mici ca formaţiunea politică pe care o reprezintă să aibă candidat la Primăria Darabani, eventual la fotoliile din Consiliul Local. 

„Conducerea UNPR va lua o decizie la nivel naţional. Noi mergem la ora actuală pe principiul unei alianţe cu PSD-ul şi vom vedea, dar nu am stabilit condiţiile alianţei şi vom stabili la vremea respectivă. Probabil că o să avem candidaţi în anumite localităţi la Primărie, în altele doar consilieri. Întotdeauna la alegerile locale, negocierile sunt cele mai importante…În momentul în care alegerile se fac într-un singur tur, primarul care este în funcţie are un imens avantaj faţă de următorul care trebuie să facă ceva de acum, ori eu nu am auzit de nici un contracandidat al lui Aroşoaie care să se manifeste în spaţiul public că face ceva deosebit şi e deja foarte târziu. Dacă-şi manifestă mai încolo e din ce în ce mai târziu. Noi dacă ne-am propus un prag de 10% şi ne vom dori mai mult, să intrăm într-o colaborare, nu să punem candidaţi aiurea ca să-şi frângă gâtul”  a declarat, vă reamintim înainte de schimbarea Guvernului, pentru Darabaneni.ro, senatorul Şerban Mihăilescu.
 
Liviu Hrimiuc: „Trebuie să analizăm datele problemei şi apoi să căutăm rezolvarea”
 
Calendarul liberalilor a fost dat peste cap, deoarece la Botoşani nu au mai sosit copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, dar şefii de la judeţ ai liberalilor doresc să finalizeze listele cu candidaţii, cu toate că în ultima perioadă au fost mai preocupaţi de lupta pentru putere în partid. Impresia generală a fost că liberalii s-au luptat mai mult între ei, decât cu PSD-ul. Ambii posibili candidaţi liberali dărăbăneni îşi declară susţinerea unul faţă de celălalt, urmând să fie desemnat candidatul cel mai bine clasat în sondaje.

Liviu Hrimiuc este un om de afaceri foarte respectat în Darabani. Parcă nu a fost niciodată foarte hotărât să candideze, şi este greu să reuşeşti dacă nu-ţi doreşti cu adevărat acest lucru, dar acum Hrimiuc susţine că soţia sa a preluat frâiele afacerilor sale şi ar avea timp mai mult pentru politică. Nu este un foarte bun orator, dar nici preşedintele ţării nu e. Liviu Hrimiuc ne-a mărturisit că a rămas în politică pentru că Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale, dărăbăneanul văzând în „neamţ” o şansă de redresare a României. „Nu-mi plac promisiunile, ar trebui să se aleagă o vreme, să vedem cine candidează…Aş merge pe mai multe fonduri europene, nu pe împrumuturi, să mai scoatem oraşul acesta din anonimat, care a rămas mult în urmă faţă de altele” a precizat Hrimiuc. Fost consilier PDL, Liviu Hrimiuc a invocat faptul că a evadat din politică datorită crizei economice, dar a  recunoscut, pe de altă parte, că a fost profund dezamăgit că nu se făcea nimic pentru oraş de către cei aflaţi atunci la putere în timpul Guvernării Boc. Hrimiuc rămâne în istoria Darabaniului, fiind singurul ales local care şi-a donat indemnizaţiile de consilier local unei familii nevoiaşe „Mi se pare normal ca politicienii să fie adepţii mai mult a faptelor şi mai puţin a vorbelor, pentru că ne-am săturat toţi de promisiuni. Trebuie să analizăm datele problemei şi apoi să căutăm rezolvarea” a mai declarat pentru Darabaneni.ro, Liviu Hrimiuc.Intereresul nostru ca partid este să câştigăm alegerile locale, peste interesul personal”

Capii PNL au decis ca pentru oraşele mici şi comune, sondajele electorale să fie realizate la nivel judeţean, în timp ce pentru municipii, candidaţii la Primărie urmează să fie desemnaţi printr-un sondaj realizat de şefii de la Bucureşti ai PNL. Alin Gîrbaci este tânărul care are deja experienţa unui scutin al alegerilor pentru fotoliul de primar şi va avea la activ şi un mandat de consilier local. Este adevărat că el a făcut opoziţie în Consiliul Local mai mult în ultimul an, iar numele său a fost de multe ori asociat cu unele personaje de tristă amintire din politica dărăbăneană. După ce Dinu Hrimiuc a demisionat de la şefia PDL Darabani, Gîrbaci a devenit copreşedintele liberalilor, alături de Liviu Hrimiuc. „Gândurile şi speranţele mele sunt în mare parte aceleaşi din 2012, binenţeles înnoite cu alte proiecte. Se fac nişte compromisuri în actuala administraţie publică locală cu care nu sunt de acord, ca să facem un km de asfalt le Teioasa, un km la Bajura şi unul sau doi pe nu ştiu unde. Din punctul meu de vedere asta nu e administraţie” a precizat Alin Gîrbaci, care este de părere că atuurile sale sunt tinereţea, puterea de muncă şi spiritul de echipă.

„Acestea pot duce la succes. Oamenii care se obişnuiesc în anumite funcţii se plafonează şi atunci, probabil că trebuie să venim cu un suflu nou. Cu toată sinceritatea mea de politician voi fi alături de Liviu dacă va fi desemnat candidatul la Primărie. Intereresul nostru ca partid este să câştigăm alegerile locale, peste interesul personal”  a declarat pentru Darabaneni.ro, Alin Gîrbaci.

„Aşa am fost eu, nu am fost habotnic”

Ghiorghi Burlacu este primarul dintre ultimele două mandate ale lui Corneliu Aroşoaie, care declară că doreşte să continuie ce a început. Fost membru al PRM, PNL şi PDL, Burlacu aşteaptă acum o nouă „barcă” politică în care să urce pentru a candida la alegerile locale. „Sunt căutat de câteva formaţiuni şi am să văd. Eu sunt deocamdată membru PNL şi la nivel de Darabani sunt nişte probleme şi nu vreau să mă bag eu…Voi vedea ce va fi la nivel de oraş. Dacă voi fi sprijinit de către o formaţiune care va fi pe placul meu şi va fi în interesul oamenilor, o să acţionez. Dacă înainte nu puteai rezolva nimic fără şpagă, poate în prezent se pot rezolva altfel treburile. Aţi văzut că şi în campania din 2012 …cu ceapă, cu cartofi, cu tot felul de prostii. Dacă eu nu am avut, nu am avut…Aşa am fost eu, nu am fost habotnic” a declarat pentru Darabaneni.ro, Ghiorghi Burlacu.

Dan Tîrniceru-Ifrim: „Care nu face treabă, trebuie să lucreze cu demisia pe masă”Consilierul local Dan Tîrniceru-Ifrim are oarece reţinere în a candida la Primărie vizavi de Liviu Hrimiuc, în cazul căruia nu doreşte să-i „rupă” din voturi. „Nu ştiu deocamdată, dar cred că mai mult ca sigur. Dacă va candida Alin, merg cu pieptul deschis în faţă. Cu el nu îmi fac probleme. Marea mea dorinţă ar fi ca funcţionarii din Primărie să trateze cu foarte mare seriozitate locuitorii oraşului Darabani care ar trebui serviţi în secunda doi. Să nu creadă unii funcţionari că Primăria este societatea lor comercială sau Primăria lui măsa de acasă, ceea ce fac foarte mulţi angajaţi treaba asta. Mi-aş dori formarea unei echipe pentru accesarea fondurilor europene. Sunt multe de făcut, dar nu cu actualii oameni din Primărie. Care nu face treabă, trebuie să lucreze cu demisia pe masă” ne-a declarat consilierul independent.

„Vreau să dispară praful de pe străzi. Un bun gospodar nu ar ţine peste 100 de angajaţi în Primărie, unii nu-şi justifică banii pe care îi iau. Aş face celule fotovoltaice, aş da la E-On Moldova curent electric, iar iluminatul public nu l-aş plăti din banii mei, ba din contra mi-ar mai rămâne din ce produc eu şi, la trei luni, mai pot pune 1 km de asfalt. Sunt foarte multe terenuri în stare de degradare, iar acolo poţi monta celule fotovoltaice. Noi avem un primar fudul, între ghilimele, îngâmfat, care nu ştie să pătrundă printre uşi. Aşteaptă să vină moara la sat, nicidecum satul la moară. Din 15 proiecte pe care le pun, unul tot trebuie să fie. Sunt problemele care sunt cu apa, dar în jumătate din Terioasa, până la Podul Boieresc, apa prin cădere poţi să o ai. Nu trebuie motoare, nu trebuie consum. Mai e vechea sursă de captare de jos care e lăsată în paragină” spune consilierul care a crescut foarte mult în sondaje în ultimii ani. „Nebunul constructiv”, aşa cum s-a autodefinit, este cunoscut pentru sufletul dar şi gura mare care a deranjat, exagerând uneori. A fost primul ales care a premiat-o pe Bianca Andronache din buzunarul său, a făcut gardul Şcolii Vechi, care e de fapt cea mai nouă, şi a balastat două porţiuni de străzi din Suseni pentru a le demonstra autorităţilor că se poate. 

Şoptică: „Dorim să câştigăm Primăria Darabani, nu să ne batem în orgolii”Costel Şoptică, proaspătul copreşedinte al PNL Botoşani nu este în asentimentul fostului său coleg din USL, senatorul Mihăilescu, cu care a făcut campanie în 2012. „Se va lua o decizie cine va susţine pe celălalt. Dorim să câştigăm Primăria Darabani, nu să ne batem în orgolii” a declarat pentru Darabaneni.ro, Şoptică. Deputatul liberal a spus care ar fi atuurile candidatului formaţiunii politice pe care o conduce împreună cu fostul primar al oraşului Botoşani, Cătălin Flutur: „Sunt mai multe, începând de la probitatea morală din cadrul comunităţii şi terminând cu seriozitatea şi o abordare mult mai apropiată de om, fără aroganţe, persiflări, bancuri la adresa celorlalţi”. De asemenea, Şoptică este de părere că nu este tardivă lansarea candidaturii aspirantului PNL Darabani la fotoliul de primar. „Nu este târziu, atât timp cât este un oraş mic şi ar putea fi capacitat şi în ultimele trei luni de zile. Eu consider că din martie este suficient să vii cu un program coerent, să le spui dărăbănenilor ce poţi să faci pentru ei, şi fără să îndatorezi la maxim Primăria pentru simplul motiv că vin alegerile de la anul şi ce-o mai fi după, vom mai vedea. Noi nu adoptăm ideea ca două luni de zile să stăm în genunchi în faţa electoratului, iar patru ani să fie invers, aşa cum am înţeles că a fost cazul unor personaje de tristă amintire din zonă. Având doi candidaţi fezabili este greu să vii cu proiectul pentru Primărie pentru simplul motiv că fiecare vede puţin altfel lucrurile, dar ambii le văd constructiv şi au afirmat din start că se vor susţine unul pe celălalt”.

Aşadar, Doamne-ajută şi cel mai bun să câştige! Vă mai amintiţi CLIPUL devenit viral pe internet în care copilul din Paris spune că lumânările şi florile ne apără împotriva pistoalelor? Dar împotriva politicienilor fără scrupule cine ne apără? Doar noi, cei care ne putem decide singuri VIITORUL! Deşteaptă-te dărăbănene şi… LA MULŢI ANI! (Lucian BĂLĂUCĂ)


UPDATE 8.02.2016 Ghiorghi Burlacu, fostul primar al oraşului Darabani, a încetat din viaţă

Te-ar mai putea interesa si:  Primăria DarabaniCorneliu AroşoaieDan Tîrniceru IfrimGhiorghi BurlacudarabaneniLiviu HrimiucAlin Girbaci
12:05 am Luni, 28 Decembrie, 2015

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare