Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Eleva de 10 de la „Dimitrie Cantemir”: „Liceul chiar a fost o revoluţie”

Pentru absolvenții claselor a XII-a din cadrul Liceului „Dimitrie Cantemir” din Darabani, aventura celor mai frumoși ani ai tinereții s-a terminat miercuri. Printre ei se numără și Smărăndița David, șefa promoției 2015. Ca o încununare a performanțelor școlare obținute de-a lungul celor patru ani, Smărăndița a absolvit anii de liceu cu 10 pe linie. Acest lucru nu este de mirare, dacă ne gândim la faptul că adolescenta s-a clasat mai mereu pe podium la numeroasele concursuri și olimpiade școlare la care a participat. În 2012 a obținut premiul al III-lea la faza națională a Concursului de Informatică Aplicată, în 2013 s-a clasat pe locul I la faza județeană a olimpiadei la limba engleză și a câștigat marele Premiu al concursului de limba engleză „Joc, joacă” organizat de Fundaţia Dan Voiculescu, iar anul acesta a obținut locul al II-lea la faza județeană a olimpiadei la limba și literatura română și tot locul al II-lea la faza națională a concursului de fizică „Ștefan Procopiu”.
„Am stabilit diferenţa dintre ceea ce sunt și ceea ce îmi doresc să fiu”

Cred că ce a însemnat liceul pentru mine este bine surprins în incipitul unui roman al lui Dickens despre revoluția franceză: Era cea mai bună dintre vremi, era cea mai năpăstuită dintre vremi, era epoca înțelepciunii, epoca neroziei, veacul credinței, veacul necredinței, răstimpul Luminii, răstimpul întunecimii, primăvara nădejdii, iarna deznădejdii, aveam totul în față, aveam doar nimicul în față… În fond, liceul chiar a fost o revoluție – o revoluție a sinelui. A fost perioada când mi-am ales, în sfârșit, un drum care să mă definească, am învățat ce este prietenia, empatia, eșecul, succesul și am stabilit diferența dintre ceea ce sunt și ceea ce îmi doresc să fiu.
Ai avut în liceu performanțe extraordinare, ai termiant cu media 10 pentru toți ani, iar pe lângă aceasta ai reprezentat cu cinste liceul și orașul la diferite concursuri sau olimpiade școlare. Care este secretul succesului tău?
Cred că succesul meu a ținut nu neapărat de capacitatea mea intelectuală, cât de dorința de a mă implica, de a participa. Mi-am petrecut o bună parte din timp studiind și am încercat să mă diferențiez, să ies cumva din mulțime.

Cu toate că lent, oportunitățile încep să apară și în Darabani, iar limitele, cred eu, constau în lipsa de diversitate (a mentalităților, a preocupărilor). Faptul că nu am avut prea multe direcții în care să mă îndrept m-a ajutat totuși să știu mai clar și mai categoric unde vreau să ajung, cum să visez și cum să îmi ating visurile.
Care a fost pentru tine cea mai importantă performanță școlară sau cel mai de suflet proiect în care te-ai implicat în toți acești ani?
Deși am participat cu drag la toate concursurile școlare, cred că cea mai importantă performanță a fost câștigarea marelui premiu la concursul de creativitate în engleză „Joc, joacă”, care a constat într-o tabără de două săptămâni în Marea Britanie. Cel mai de suflet proiect școlar în care m-am implicat în anii de liceu a fost cel legat de Consiliul Elevilor, structură a cărei „revigorare” am inițiat-o alături de colegii mei, Adrian Bordeianu și Șerban Bejenariu. Împreună cu alți membri ai Consiliului am organizat proiecte și acțiuni precum Ziua Profesorului, „Fii profesor de Ziua Elevului!”, Bucuria de a dărui, Secret Santa, „Iubește românește de Dragobete”, trainingul de dezvoltare personală „Încotro?”.
Ce sfaturi le dai colegilor tăi mai tineri? Ce trebuie să facă și ce nu, pentru a deveni elevi de succes?
Pe colegii mai tineri îi sfătuiesc să se implice în cât mai multe activități extrașcolare și să își dorească să știe: să găsească frumosul și interesantul în toate domeniile de studiu, să își formeze o cultură generală în afara școlii și să aibă întotdeauna ambiția de a se autodepăși.

Te rugăm să ne spui câte ceva despre planurile tale de viitor. Către ce domeniu de studiu dorești să te îndrepți la universitate?
Pe viitor, îmi doresc să mă implic în cât mai multe proiecte de voluntariat și să studiez la Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
La final, mereu ne exprimăm gratitudinea față de persoanele care au avut o influență pozitivă asupra noastră. Care sunt persoanele către care se îndreaptă acum sentimentele tale de mulțumire?
Mulțumesc familiei, care m-a spirijinit întotdeauna, atât financiar, cât și moral, tuturor profesorilor cu care am colaborat și de la care am învățaț atâtea, precum și prietenilor mei, care m-au ajutat să am o gândire profundă și să țintesc cât mai sus. (interviu realizat de Alexandru D. AIOANEI)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »

„Planurile de viitor sunt destul de mari. Vrem să ne menținem sus în Liga a 3-a, să nu dezamăgim cum a fost data trecută. Îmi pare bine că băieții au ajuns la nivelul acesta, eu o să mă ocup mai departe, sper să am și ajutorul Primăriei și al altor sponsori. De unul singur este foarte greu, dar Primăria a promis că ne va fi alături. Dar acum o să tragem linie, o să facem o analiză a meciului de astăzi pentru că nu mi-a plăcut. O să mai aducem jucători, ... continuare »

Ultima dată, Zilele Orașului au fost organizate în cadrul Zilelor Nordului, la ediția din 2015 a festivalului. Suma alocată manifestărilor de anul acesta depășește 100.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei provin din sponsorizări. ”Eu țin foarte mult la aceste manifestări cultural-artistice. Chiar dacă Ziua Orașului hotărâtă prin ședință de Consiliu Local este 21 iunie, doresc ca ziua respectivă să fie mai mult o manifestare culturală, ... continuare »

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”