Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Eleva de 10 de la „Dimitrie Cantemir”: „Liceul chiar a fost o revoluţie”Pentru absolvenții claselor a XII-a din cadrul Liceului „Dimitrie Cantemir” din Darabani, aventura celor mai frumoși ani ai tinereții s-a terminat miercuri. Printre ei se numără și Smărăndița David, șefa promoției 2015. Ca o încununare a performanțelor școlare obținute de-a lungul celor patru ani, Smărăndița a absolvit anii de liceu cu 10 pe linie. Acest lucru nu este de mirare, dacă ne gândim la faptul că adolescenta s-a clasat mai mereu pe podium la numeroasele concursuri și olimpiade școlare la care a participat. În 2012 a obținut premiul al III-lea la faza națională a Concursului de Informatică Aplicată, în 2013 s-a clasat pe locul I la faza județeană a olimpiadei la limba engleză și a câștigat marele Premiu al concursului de limba engleză „Joc, joacă” organizat de Fundaţia Dan Voiculescu, iar anul acesta a obținut locul al II-lea la faza județeană a olimpiadei la limba și literatura română și tot locul al II-lea la faza națională a concursului de fizică „Ștefan Procopiu”.

„Am stabilit diferenţa dintre ceea ce sunt și ceea ce îmi doresc să fiu”

Smărăndița, ai ajuns la un moment în care privești în urmă cu bucuria împlinirii și în viitor cu speranță. Cum ai caracteriza în câteva cuvinte anii de liceu, despre care de acum vei vorbi la trecut?

Cred că ce a însemnat liceul pentru mine este bine surprins în incipitul unui roman al lui Dickens despre revoluția franceză: Era cea mai bună dintre vremi, era cea mai năpăstuită dintre vremi, era epoca înțelepciunii, epoca neroziei, veacul credinței, veacul necredinței, răstimpul Luminii, răstimpul întunecimii, primăvara nădejdii, iarna deznădejdii, aveam totul în față, aveam doar nimicul în față… În fond, liceul chiar a fost o revoluție – o revoluție a sinelui. A fost perioada când mi-am ales, în sfârșit, un drum care să mă definească, am învățat ce este prietenia, empatia, eșecul, succesul și am stabilit diferența dintre ceea ce sunt și ceea ce îmi doresc să fiu.

Ai avut în liceu performanțe extraordinare, ai termiant cu media 10 pentru toți ani, iar pe lângă aceasta ai reprezentat cu cinste liceul și orașul la diferite concursuri sau olimpiade școlare. Care este secretul succesului tău?

Cred că succesul meu a ținut nu neapărat de capacitatea mea intelectuală, cât de dorința de a mă implica, de a participa. Mi-am petrecut o bună parte din timp studiind și am încercat să mă diferențiez, să ies cumva din mulțime.

Cum ai descrie în câteva rânduri viața unui adolescent în Darabani, oportunități versus limite?Cu toate că lent, oportunitățile încep să apară și în Darabani, iar limitele, cred eu, constau în lipsa de diversitate (a mentalităților, a preocupărilor). Faptul că nu am avut prea multe direcții în care să mă îndrept m-a ajutat totuși să știu mai clar și mai categoric unde vreau să ajung, cum să visez și cum să îmi ating visurile.

Care a fost pentru tine cea mai importantă performanță școlară sau cel mai de suflet proiect în care te-ai implicat în toți acești ani?

Deși am participat cu drag la toate concursurile școlare, cred că cea mai importantă performanță a fost câștigarea marelui premiu la concursul de creativitate în engleză „Joc, joacă”, care a constat într-o tabără de două săptămâni în Marea Britanie. Cel mai de suflet proiect școlar în care m-am implicat în anii de liceu a fost cel legat de Consiliul Elevilor, structură a cărei „revigorare” am inițiat-o alături de colegii mei, Adrian Bordeianu și Șerban Bejenariu. Împreună cu alți membri ai Consiliului am organizat proiecte și acțiuni precum Ziua Profesorului, „Fii profesor de Ziua Elevului!”, Bucuria de a dărui, Secret Santa, „Iubește românește de Dragobete”, trainingul de dezvoltare personală „Încotro?”.

Ce sfaturi le dai colegilor tăi mai tineri? Ce trebuie să facă și ce nu, pentru a deveni elevi de succes?

Pe colegii mai tineri îi sfătuiesc să se implice în cât mai multe activități extrașcolare și să își dorească să știe: să găsească frumosul și interesantul în toate domeniile de studiu, să își formeze o cultură generală în afara școlii și să aibă întotdeauna ambiția de a se autodepăși.Te rugăm să ne spui câte ceva despre planurile tale de viitor. Către ce domeniu de studiu dorești să te îndrepți la universitate?

Pe viitor, îmi doresc să mă implic în cât mai multe proiecte de voluntariat și să studiez la Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

La final, mereu ne exprimăm gratitudinea față de persoanele care au avut o influență pozitivă asupra noastră. Care sunt persoanele către care se îndreaptă acum sentimentele tale de mulțumire?

Mulțumesc familiei, care m-a spirijinit întotdeauna, atât financiar, cât și moral, tuturor profesorilor cu care am colaborat și de la care am învățaț atâtea, precum și prietenilor mei, care m-au ajutat să am o gândire profundă și să țintesc cât mai sus. (interviu realizat de Alexandru D. AIOANEI)
Te-ar mai putea interesa si:  Liceul „Dimitrie Cantemir”Smarandita David
10:29 pm Marti, 02 Iunie, 2015

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

 

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare