Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

ECONOMIC Modalitatile de finantare ale unei afaceriPentru iniţierea sau dezvoltarea unei afaceri ai nevoie de bani. Aceşti bani pot fi deţinuţi de antreprenor, însă, de cele mai multe ori este necesară apelarea şi la diverse surse de finanţare. În cele ce urmează vă voi prezenta principalele surse de finanţare pentru orice afacere aflată în faza de început sau pentru dezvoltarea unei afaceri deja existente. Acestea sunt:
1.Surse proprii
2.Creditele obţinute de la furnizori şi de la clienţi
3.Creditele bancare
4.Finanţări în cadrul diverselor programe, ce pot conţine şi o parte nerambursabilă
5.Leasingul
Pentru a înţelege ce variantă se potriveşte proiectului pentru care doriţi finanţare, voi detalia fiecare punct în parte.

1.Sursele proprii


Sunt reprezentate de aportul asociaţilor şi capitalurile proprii deţinute de firmă. Sursele proprii sunt necesare în special în faza de început a unei afaceri, etapă în care potenţialii creditori nu au încrederea necesară pentru finanţarea/cofinanţarea proiectului. Deasemenea, sursele proprii sunt necesare şi în cadrul finanţării majorităţii proiectelor de investiţii unde băncile pun deseori şi o condiţie de aport minim din partea asociatului.

2.Creditele obţinute de la furnizori şi de la clienţi


Sunt reprezentate de sumele datorate pentru plata bunurilor şi serviciilor  achiziţionate de la furnizori şi care se achită efectiv la diferite termene. Deasemenea, avansurile primite de la clienţi reprezintă surse de finanţare. Creditele obţinute de la furnizori şi de la clienţi sunt cele mai ieftine surse de finanţare, practic sunt gratuite.

3.Creditele bancare


În funcţie de nevoia de finanţare, creditele bancare sunt de mai multe tipuri, însă, le putem împărţi în două mari categorii: credite de investiţii (pentru finanţarea proiectelor de investiţii) şi creditele pentru capital de lucru.
Creditele de investiţii sunt necesare pentru finanţarea proiectelor de investiţii care se recuperează într-o perioadă mai mare de timp. De obicei, băncile cofinanţează aceste proiecte, astfel că sunt necesare şi alte surse de finanţare cum ar fi capitalurile proprii şi fondurile neramburasabile.
Creditele pentru capital de lucru sunt potrivite pentru finanţarea cheltuielilor curente, operaţionale. Creditele pentru capital de lucru pot îmbrăca forma unei linii de credit, a unui credit pe o perioadă de cel mult 3 ani sau factoring.

Linia de credit este cea mai comună formă de finanţare şi constă în acordarea unui credit ce poate fi utilizat sau rambursat zilnic, după nevoia afacerii, iar dobândă se achită doar la suma utilizată. Factoringul este un credit pe termen scurt, în general până la 6 luni, şi constă în obţinerea unui credit de la bancă garantat doar cu facturile emise şi acceptate de client. Aceasta modalitate de finanţare se utilizează atunci cand încasarea facturilor se face la termen, iar firma are nevoie de bani. Pentru acest credit garanţia este reprezentată de facturile ce urmează a fi încasate.


O alta formă de finanţare este scontarea unor efecte comerciale cum ar fi biletul la ordin. În momentul în care primiţi un bilet la ordin de la un client, puteţi solicita scontarea acestuia, ce reprezintă obţinerea unui credit de valoare mai mică decât valoarea acestuia până la achitarea biletului la ordin de către client.

4. Finanţări din cadrul diverselor programe, ce pot conţine şi o parte nerambursabilă


O altă sursă importantă de finanţare, în special a proiectelor de investiţii, sunt fondurile din cadrul diverselor programe. Cele mai importante sunt fondurile structural europene unde partea nerambursabilă variază, în medie, în jurul valorii de 50%, însă, în anumite condiţii şi pentru anumite proiecte pot depăşi această valoare.
Pentru obţinerea unei astfel de finanţări este necesară întocmirea unui proiect ce va fi aprobat şi ulterior finanţat în limita fondurilor disponibile. În general,  acestea sunt proiecte mai complexe ce necesită şi surse de finanţare proprii şi/sau atrase de la bănci.

5. Leasingul


Leasingul este o alternativă la creditul bancar. Se poate obţine atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu sau lung. Diferenţa  faţă de credit este dată în special de faptul că proprietar efectiv al bunului devii la finalul contractului, după achitarea valorii reziduale. Principalul avantaj este de dat de faptul că bunul achiziţionat este admis ca unică garanţie a creditului astfel obţinut.

Concluzie

Soluţiile de finanţare ale unei  afaceri sunt multiple. Important este dimensionarea reală a nevoilor de finanţare în stransă legătură cu capacitatea de rambursare. Pentru alegerea celei mai potrivite forme de finanţare este necesară o documentare temeinică. (Liviu Ţului, foto: mediafax.ro, econtext.ro)
7:20 pm Miercuri, 07 Martie, 2012

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare