Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
Editorial

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
Darabanenii au trecut in numar mare pe sub Sfantul Aer FOTO & VIDEO
În jurul orelor 19:00, clopotele celor două biserici din Darabani, Sfântul Nicolae și Sfinții Împ. Constantin și Elena îi chemau pe dărăbăneni laSlujba Prohodului. Slujbele din Vinerea Mare reproduc în chip simbolic patimile, moartea și îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos.
Credincioșii, tineri și vârstnici s-au închinat și au trecut pe sub Sfântul Epitaf, simbol al trupului lui Hristos, așezat pe o masă în mijlocul bisericii. Momentul cel mai impresionant al Slujbelor din Vinerea Mare îl reprezintă Prohodului Domnului, una dintre cele mai importante cântări din Biserica Ortodoxă. Grupați pe două sau trei voci, cei prezenți au cântat cu toții ceea ce semnifică slujba de înmormântare a Mântuitorului Iisus Hristos. După cântarea Prohodului s-a înconjurat biserica cu Sf. Epitaf în sunetul clopotelor și al rugăciunilor, moment ce simbolizează cortegiul de îngropare al Mântuitorului.
Prohodul Domnului, singurul imn ritmat din cultul ortodox este atribuit imnografului bizantin Iosif Studitul fiind scrisă în jurul anului 1826. După traducerea Prohodului în limba română, teologii au fost mereu preocupați în a-l reda într-o formă cât mai aproape de original fără a afecta însă ritmul. În 1836, la Buzău, apare prima ediție în limba română a Prohodului, fiind rodul ostenelii ieromonahului Macarie. Cu toate că au fost tipărite ediții diferite ale Prohodului, coordonate de diverse personalități printre care și Anton Pann, în cult a fost folosit mereu varianta Macarie. În 1941 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române instituie o comisie care, luând în considerare toate variantele de până atunci, au stabilit una oficială. Din 1956 Prohodul Domnului a fost tipărit ca și carte de cult.
Click pe fotografie pentru a viziona mai multe imagini
VIDEO
Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook.
Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
Adauga un comentariu
Sondaj
Darabaneanul lunii

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Stiri nationale si internationale
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare