Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Academicianul Mihai Cimpoi a devenit cetăţean de onoare al comunei Păltiniş

După comuna Mihai Eminescu și municipiul Botoșani, a venit rândul unei alte localități botoșănene să acorde onorantul titlu de Cetățean de Onoare academicianului basarabean Mihai Cimpoi. Drept pentru care la Căminul Cultural al comunei Păltiniș, comună condusă de primarul Costel Romanescu, a fost mare sărbătoare în ziua de sâmbătă 26 septembrie.
Așa cum reiese și din expunerea de motive a primarului Costel Romanescu anexată la Hotărârea Consiliului Local al comunei Păltiniș, „Văzând invitaţia Fundaţiei Nicoară Botoşani, reprezentată de preşedintele Ştefan Dodiţă, în colaborare cu Fundaţia Culturală Literatura şi Arta Chişinău, reprezentată de preşedintele Nicolae Dabija, prin care se artă buna colaborare şi prietenie dintre instituţiile de educaţie şi cultură din judeţul Botoşani şi cele similare din Republica Moldova…, propun acordarea titlului de Cetăţean de Onoare domnului academician Mihai Cimpoi”.
Iar în deschiderea manifestării de pe 26 septembrie, consilierii locali din comuna Păltiniş au acordat titlul menţionat distinsului om de cultură din Republica Moldova ale cărui rădăcini se trag din zona Păltinişului. Pentru că Ilie Cimpoi, tatăl academicianului, este născut în satul Cuzlău din comuna Păltiniş.
Invitaţi de onoare ai sărbătorii au fost, printre alţii, poeta şi scriitoarea botoșăneană Lucia Olaru Nenati, o mai veche cunoştinţă a academicianului care a prezentat un laudatio, profesorul Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură a judeţului Botoşani, Ştefan Dodiţă, iniţiatorul proiectului, şi alţii. Printre numeroasele titluri şi distincţii primite de-a lungul vremii, în palmaresul basarabeanului Mihai Cimpoi, cunoscut şi ca un reputat eminescolog, se numără: membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Organizaţiei Mondiale a Scriitorilor PEN, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, membru de onoare a Academiei Române.

Festivitatea comunităţii din Păltiniş a fost întregită de un superb spectacol susţinut de elevii Şcolii Generale „Doctor Partenie Ciopron”, eveniment care a cuprins recitarea de cântece şi poezii aparţinând regretaţilor: Doina şi Ion Aldea Teodorovici, Grigore Vieru, Adrian Păunescu. Susținut sub genericul „Aducem Basarabia acasă!”, spectacolul a scos în evidenţă clipele tragice prin care a trecut şi încă mai trece această parte de pământ românesc.
La final, cu generozitatea-i cunoscută, Mihai Cimpoi a donat Bibliotecii din Păltiniş câteva dintre lucrările sale de referinţă, a acordat autografe şi a promis o revenire pe locurile natale ale tatălui său. (Gabriel BALAŞA)
sursa: BTOnline
VEZI AICI cine este Mihai Cimpoi, conform Wikipedia
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Darabani are în prezent un lot chiar mai bun decât cel cu care a promovat în Liga a 3-a. Cu o pregătire fizică bună și câțiva tineri care să vină din urmă, ar putea face din nou pasul în al treilea eșalon fotbalistic. Dar ca să se mențină acolo ar mai fi nevoie și de bani, și nu puțini…Dar mai e până la vară. Frigul a fost pe primul loc duminică la Curtești, apoi fotbalul, unul bun în condițiile actuale. Bogdan Melinte a fost la originea golurilor ... continuare »

În cadrul proiectului ”Culoare și voie bună” elevii viișoreni au fost foarte activi și au transformat școala într-un spațiu mai prietenos, plin de culoare și emoție. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul mai multor săptămâni, timp în care s-a simțit în rândul elevilor o trăire puternică și sinceră, o legătură de atașament, simpatie și respect reciproc, de apropiere și deschidere; au râs, s-au bucurat, au muncit, însă a fost o muncă care a ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”