Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
Editorial

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
REMEMBER Nordic Grup…Anii trec, dar amintirile raman

Orice comunitate îşi are reperele sale: morale, sociale, culturale, comportamentale, sportive etc. Într-un oraş mic precum Darabani locuitorii săi sunt destul de ataşaţi unul de celălalt, orice eveniment fiind rapid mediatizat cu bucurie sau tristeţe.
Perioada premergătoare Revoluţiei nu oferea prea multe condiţii de trai, însă orice eveniment cultural avea trecere. Muzica şi spectacolele au avut şi au căutare în Darabani.
Primele tentative de a închega o formaţie de muzică uşoară sunt înainte de anii ’77. Soldaţii – grăniceri (Virgil Pohoaţă – baterie de la Pichetul Darabani cu doi soldaţi de la unitatea Rădăuţi Prut şi unul din Teioasa) împreună cu celebrul de acum Dan Chitic (acordeon) şi învăţătorul Acsinte Ion (chitară bas) coordonaţi de instructorul Didiţă Colescu dau o reprezentaţie cu ocazia deschiderii Pichetului din Darabani. Pe aceştia îi putem considera chiar precursorii unei formaţii de muzică uşoară din Darabani.
O altă etapă importantă a fost desfăşurarea de spectacole gen cenaclu de către grupuri de tineri. Astfel, a apărut formaţia Nordic Grup în următoarea componenţă: prof. Doru Matei (chitară), Marcel Flautistu (chitară), prof. Radu Pop (chitară), Dan Gagu (chitară), Milu Prâsneac (chitară), Costel Hrimiuc (baterie), Liviu Badurlă (baterie), Camelia Vizitiu (solistă), Vanda Ionel (solistă), Zîna Frunzuc (Andronic) (solistă) şi Maria Costandache(solistă). Primele afişe cu formaţia Nordic Grup apar la Casa de Cultură (prima) în zona actualei construcţii neterminate din faţa fostului cinematograf şi din dorinţa directorului de atunci prof. Petru Anechitoaie de a desfăşura spectacole. Tot de numele lui este legată şi apariţia primelor instrumente muzicale mai performante. Putem menţiona ca reper anii ’77.

În anii ’80 deja consacrata formaţie Nordic Grup avea următoarea componenţă: Marcel Flautistu (armonie şi solist vocal), Ştefan Valentin (orgă şi vioară), Constantin Honceru (chitară bas şi clarinet), Liviu Badurlă (baterie şi solist), Costel Hrimiuc (baterie) şi solistele vocale: Zîna Frunzuc(Andronic), Maria Costandache şi Brînduşa Răileanu.


După Revoluţie formaţia se desfiinţează. Grupul încearcă o revenire în 2005 prin două spectacole la Păltiniş şi Darabani unde pe lângă membrii consacraţi apar şi mai tinerii Virgil Badurlă (orgă) şi Bianca Andronic. Astăzi „nordicii” sunt optimişti că vor reveni pe scenă.
Politica regimului comunist de culturalizare a poporului muncitor folosea drept pârghii casele de cultură, căminele culturale din sate şi comune în care se desfăşurau activităţi specifice de propagandă socialistă, dar şi spectacole benefice pentru populaţie. “Cântarea României”a fost mijlocul prin care, în fiecare localitate şi apoi etapizat pe judeţe, zone şi în final pe ţară, se desfăşurau activităţi culturale de amploare.
Comunismul a fost condamnat împreună cu cei care l-au adus şi l-au susţinut din suflet dar cultura adevărată trece peste orice sistem. Am ajuns astăzi să avem ce ne-am dorit cel mai mult: libertatea. Când nu va mai fi nimic de cunoscut vor reveni din nou amintirile. (Mihai Rusu)
Te-ar mai putea interesa si: Nordic Grup
12 Comentarii la “REMEMBER Nordic Grup…Anii trec, dar amintirile raman”
Poza saptamanii
Darabaneni.ro a revenit după un an la Viișoara, într-o iarnă adevărată ca în nordul Moldovei, pentru a-i ura ”La mulți ani!” veteranului Ghiță Cojocariu, eroul ultimului nostru reportaj, care a devenit în 12 februarie cetățean de onoare al comunei sale natale.
Sondaj
Stiri nationale si internationale
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare
Super articol !! si pozele sunt foarte frumoase!
daca tot scrii articole "domnule" Bobita intereseaza-te mai bine de personajele si instrumentele la care cantau fiecare..... cat despre V. Badurla si B. Andronic astia nu au niciun merit adus Casei de Cultura Darabani..... cu atat mai mult formatiei Nrdic Grup! As dori sa aduce-ti la cunostinta meritele domnului Horju Isaia... un artist adevarat, care intradevar a slujit Casa de Cultura Darabani si care a "plecat" in lumea celor drepti cu sufletul ars..... care a fost mancat de comunistii vremii....P. Anechitoaie madamme Turcu ambii fosti secretari de partid s-au cum ii placea lui Tataia sa le zica "Aripile Satanei"
În conceperea acestui articol nu mi-am propus să prezint meritele aduse casei de cultură de o anume persoana, casa de cultură apare tangenţial, cât despre regretatul Horju Isaia am precizat că a făcut parte din staful tehnic. Am spus despre comunism că a fost condamnat împreună cu cei care l-au adus şi l-au susţinut din suflet . Dra. Andronic Bianca şi B.Virgil au fost nominalizaţi tocmai pentru 2005 nu ca foşti membri, nu mi-am propus să vorbesc despre dna. Turcu şi de problemele unora din staf, ci pur şi simplu aspecte legate de formaţie. Toate informaţiile sunt culese de la membrii formaţiei pe care îi vedeţi în imagini. Regret problemele pe care le prezentaţi şi apreciez opoprtunitate dvs. Sunt convins că există foarte multe detalii pe care le cunosc multe persoane dar articolul nu prezintă intimităţi. Mi-am propus un remember nu o răfuială cu un sistem sau diferite persoane. Ziarul reprezintă o sursă de informare care poate fi folosită şi comentată. Mi-ar face plăcere să discutăm despre aspectele prezentate.
liviu andronic,CANTA SI ACUM BINE ,,,,CIUPARRRRR,,ATI STRICAT POZA CU ACEST CIUPARRRRRRRR,,,
Bobita, felicitari... Ai reusit sa-mi trezesti amintiri frumoase vizavi de Darabani.... Ca ne place sau nu Anechitoaie sau Turcoaica au facut parte din istoria Darabaniului..... Tine-o tot asa....
sa traiti frati darabaneni! sunt LIVIU MAFTEI din Darabani (ma rog... nascut si crescut la Darabani) ...apropos de NORDIC GRUP i-mi amintesc ca ma aflam si eu la constituirea acestui grup. parca (daca i-mi aduc bine aminte) am facut prezentarile la primul specracol.(sper ca Maricica Constandache i-a trcut supararea cand am prezentat-o Maricica Constandache-Ciucur) la denumirea grupului tot eu parca am fost cu ideea sa se numeasca NORDIC GRUP! da... dar eu nu stiam sa cant la mai nimic... frumose amintiri... ma bucr nespus de mult ca a-ti adus in actualuitate o farama din amintiri ce pareau uitate. va multumesc pentru ca a-ti scos aceste mici "pagini" de amintire! vreau sa salut pe toti acei pe care i-ati prezentat in aceasta pagina si sa-i asigur de toata consideratiunea mea! cu mult dor si respect LIVIU MAFTEI
Vă salut domnule Maftei, mă bucur pentru aprecieri. Îmi pare nespus de rău că nu am avut informaţii despre dvs., sigur aţi fi fost nominalizat! Mă bucur că sentimentele plăcute legate de tinereţe vă caracterizează. Am considerat că un site legat de Darabani trebuie să ofere răspunsuri despre viaţa dărăbănenilor de atunci.
multumesc mult Bobi! urmaresc acest site cu mare placere. bafta!!!
cum au trecut anii!!! intr-adevar acest articol mi-a starnit frumoase amintiri! draga mea Maria, te salut si te pup dulce!
felicitari bobita numai asa ne putem aminti de anii tineretii stii bine ca am trait printre ei cunosc foarte bine nordic grup am multe amintiri cu ei continua cu aceste articole sunt superbe pt noi cei de departe numai bine
ii salut pe toti membri formatiei nordic grup si dumnezeu sai odihneasca pe cei care nu mai sunt
Ultimele articole
Sute de mesaje au invadat mediul online, după dispariția prematură a dărăbănencei. Cei care doresc să-și ia rămas bun de la ea o pot face începând de luni seară, la locuința sa din centrul orașului. Aurelia va fi condusă pe ultimul drum joi, 18 februarie, la prânz. ”Avea un zâmbet și o privire atât de calde cum rar mi-a fost dat să văd. Dumnezeu să o ierte și să o așeze în Împărăția Sa!....Drum lin printre îngeri…Condoleanțe și multă putere ... continuare »
Dărăbăneanca Simona Chițan este deja un nume foarte cunoscut în presa culturală din România. Colaboratoare a mai multor ziare importante precum Evenimentul Zilei sau Adevărul, ea și-a pus semnătura și pe două volume foarte valoroase. Prima carte este un volum de interviuri ”30 de interviuri eveniment“, printre personalitățile care au răspuns întrebărilor jurnalistei numărându-se Octavian Paler, Nicolae Manolescu, Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici, ... continuare »
Ștefan Teișanu a fost ales alături de alți doi clujeni implicați în activități culturale, este vorba despre Marton Balogh și Cristian Hordilă. Ultimul este manager al Festivalului de Film Transilvania. Consiliul Economic și Social (CES) din România este un organism instituțional consultativ al Parlamentului și al Guvernului. Acest for constituțional ar trebui să fie un loc de reprezentare, dialog și dezbatere al partenerilor sociali și societății civile ... continuare »
Nicușor Imbir este un om simplu, care locuiește cu familia sa în Bajura, Darabani. De meserie este șofer. Pentru a avea un trai decent, în paralel se ocupă și cu zootehnia. Muncește mult, dar în același timp își găsește timp și pentru aproapele aflat în nevoie. Are o energie extraordinară și o mare calitate: nu poate trece indiferent pe lângă o persoană aflată în necaz. De Crăciun, l-am rugat să ne povestească o serie din acțiunile filantropice pe care ... continuare »
Cu adevărat se spune că importanța unui om o afli atunci când nu mai e. În momentul dispariției unui cunoscut apare o stare de confuzie și o serie inutilă de întrebări. Răspunsul la ele nu mai ajută la nimic și totul se rezumă la ce a fost… În cazul meu, cel care a plecat mi-a umplut ritualul zilnic de școală cu multe încercări și dileme. Cert este că am reprezentat pentru el o sursă de dialog prin care a încercat să afl ... continuare »