Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

REMEMBER Nordic Grup…Anii trec, dar amintirile ramanOrice comunitate îşi are reperele sale: morale, sociale, culturale, comportamentale, sportive etc. Într-un oraş mic precum Darabani locuitorii săi sunt destul de ataşaţi unul de celălalt, orice eveniment fiind rapid mediatizat cu bucurie sau tristeţe. 
Perioada premergătoare Revoluţiei nu oferea prea multe condiţii de trai, însă orice eveniment cultural avea trecere. Muzica şi spectacolele au avut şi au căutare în Darabani.

Primele tentative de a închega o formaţie de muzică uşoară sunt înainte de anii ’77.  Soldaţii – grăniceri (Virgil Pohoaţă – baterie  de la Pichetul Darabani cu doi soldaţi de la unitatea Rădăuţi Prut şi unul din Teioasa) împreună cu celebrul de acum Dan Chitic (acordeon) şi învăţătorul Acsinte Ion (chitară bas) coordonaţi de instructorul Didiţă Colescu dau o reprezentaţie cu ocazia deschiderii Pichetului din Darabani. Pe aceştia îi putem considera chiar precursorii unei formaţii de muzică uşoară din Darabani.

O altă etapă importantă a fost desfăşurarea de spectacole gen cenaclu de către grupuri de tineri. Astfel, a apărut formaţia Nordic Grup în următoarea componenţă: prof. Doru Matei (chitară), Marcel Flautistu (chitară), prof. Radu Pop (chitară), Dan Gagu (chitară), Milu Prâsneac (chitară), Costel Hrimiuc (baterie), Liviu Badurlă (baterie), Camelia Vizitiu (solistă), Vanda Ionel (solistă), Zîna Frunzuc (Andronic) (solistă) şi Maria Costandache(solistă). Primele afişe cu formaţia Nordic Grup apar la Casa de Cultură (prima) în zona actualei construcţii neterminate din faţa fostului cinematograf şi din dorinţa directorului de atunci prof. Petru Anechitoaie de a desfăşura spectacole. Tot de numele lui este legată şi apariţia primelor instrumente muzicale mai performante. Putem menţiona ca reper anii ’77. În anii ’80 deja consacrata formaţie Nordic Grup avea următoarea componenţă: Marcel Flautistu (armonie şi solist vocal), Ştefan Valentin (orgă şi vioară), Constantin Honceru (chitară bas şi clarinet), Liviu Badurlă (baterie şi solist), Costel Hrimiuc (baterie) şi solistele vocale: Zîna Frunzuc(Andronic), Maria Costandache şi Brînduşa Răileanu. 

Spectacolele erau prezentate de Liviu Andronic şi mai târziu de Lorel Bărboi. De partea tehnică se ocupa Isaia Horju. În anii ’85, apre un nou membru cu studii de specialitate în formaţie: Petre Burcă (trompetă). Nordic Grup a participat la numeroase concursuri: „Cântarea României” de la Botoşani, spectacole la Dorohoi, Bucecea, Viişoara, Hudeşti, Conceşti, Vârful Câmpului, obţinând clasări bune, spectacole „1 Mai”, „23 August”, baluri de Crăciun şi Paşti. Ne amintim şi astăzi cu mare plăcere de refrenuri ca: „Un albastru infinit”, „Melanconie”, „Ioane, Ioane”, „Trandafir”, ”Morăriţa” sau ”Amore”.  Trebuie menţionat şi faptul că membrii acestei formaţii au asigurat şi muzica pentru majoritatea nunţilor din zonă în jurul anilor ’80. Personal, generaţia mea (promoţia 1988 a liceului din localitate) a fost onorată, la organizarea majoratului, de prezenţa formaţiei Nordic Grup.  Solista vocală Zîna Andronic participă la festivalul „Steaua Litoralului” în ’82, unde a câştigat premiul special O.N.T.- Litoral, iar la Bucecea obţine „Marele Premiu”. În afară de Nordic Grup, Zîna Andronic  a făcut parte din corul oraşului şi alte grupuri vocale şi brigăzi artistice. „Îmi amintesc de condiţiile de atunci: mergeam cu tractorul sau sania. Sonorizare era proastă în comparaţie cu tehnologia de astăzi şi trebuia să depun un efort imens ca să cânt” ne-a mărturisit Zîna Andronic (foto sus, la festivalul Mărţişor ’82 alături de regretatul Mihai Florea, cunoscut realizator de emisiuni culturale radiofonice)Dintre  foştii membri Nordic Grup, Liviu Badurlă (foto dreapta), Milu Prâsneac, Lorel Bărboi şi Isaia Horju nu  nu mai sunt printre noi. 
După Revoluţie formaţia se desfiinţează. Grupul încearcă o revenire în 2005 prin două spectacole la Păltiniş şi Darabani unde pe lângă membrii consacraţi apar şi mai tinerii Virgil Badurlă (orgă) şi Bianca Andronic. Astăzi „nordicii” sunt optimişti că vor reveni pe scenă.   

Politica regimului comunist de culturalizare a poporului muncitor folosea drept pârghii casele de cultură, căminele culturale din sate şi comune în care se desfăşurau activităţi specifice de propagandă socialistă, dar şi spectacole benefice pentru populaţie. “Cântarea României”a fost mijlocul prin care, în fiecare localitate şi apoi etapizat pe judeţe, zone şi în final pe ţară, se desfăşurau activităţi culturale de amploare. 
Comunismul a fost condamnat împreună cu cei care l-au adus şi l-au susţinut din suflet dar cultura adevărată trece peste orice sistem. Am ajuns astăzi să avem ce ne-am dorit cel mai mult: libertatea. Când nu va mai fi nimic de cunoscut vor reveni din nou amintirile. (Mihai Rusu)  Te-ar mai putea interesa si:  Nordic Grup
4:34 pm Sambata, 02 Iulie, 2011

12 Comentarii la “REMEMBER Nordic Grup…Anii trec, dar amintirile raman”

 1. Denisa H spune:

  Super articol !! si pozele sunt foarte frumoase!

 2. Tataia spune:

  daca tot scrii articole "domnule" Bobita intereseaza-te mai bine de personajele si instrumentele la care cantau fiecare..... cat despre V. Badurla si B. Andronic astia nu au niciun merit adus Casei de Cultura Darabani..... cu atat mai mult formatiei Nrdic Grup! As dori sa aduce-ti la cunostinta meritele domnului Horju Isaia... un artist adevarat, care intradevar a slujit Casa de Cultura Darabani si care a "plecat" in lumea celor drepti cu sufletul ars..... care a fost mancat de comunistii vremii....P. Anechitoaie madamme Turcu ambii fosti secretari de partid s-au cum ii placea lui Tataia sa le zica "Aripile Satanei"

 3. bobi spune:

  În conceperea acestui articol nu mi-am propus să prezint meritele aduse casei de cultură de o anume persoana, casa de cultură apare tangenţial, cât despre regretatul Horju Isaia am precizat că a făcut parte din staful tehnic. Am spus despre comunism că a fost condamnat împreună cu cei care l-au adus şi l-au susţinut din suflet . Dra. Andronic Bianca şi B.Virgil au fost nominalizaţi tocmai pentru 2005 nu ca foşti membri, nu mi-am propus să vorbesc despre dna. Turcu şi de problemele unora din staf, ci pur şi simplu aspecte legate de formaţie. Toate informaţiile sunt culese de la membrii formaţiei pe care îi vedeţi în imagini. Regret problemele pe care le prezentaţi şi apreciez opoprtunitate dvs. Sunt convins că există foarte multe detalii pe care le cunosc multe persoane dar articolul nu prezintă intimităţi. Mi-am propus un remember nu o răfuială cu un sistem sau diferite persoane. Ziarul reprezintă o sursă de informare care poate fi folosită şi comentată. Mi-ar face plăcere să discutăm despre aspectele prezentate.

 4. ser spune:

  liviu andronic,CANTA SI ACUM BINE ,,,,CIUPARRRRR,,ATI STRICAT POZA CU ACEST CIUPARRRRRRRR,,,

 5. efendy69 spune:

  Bobita, felicitari... Ai reusit sa-mi trezesti amintiri frumoase vizavi de Darabani.... Ca ne place sau nu Anechitoaie sau Turcoaica au facut parte din istoria Darabaniului..... Tine-o tot asa....

 6. liviu maftei spune:

 7. liviu maftei spune:

  sa traiti frati darabaneni! sunt LIVIU MAFTEI din Darabani (ma rog... nascut si crescut la Darabani) ...apropos de NORDIC GRUP i-mi amintesc ca ma aflam si eu la constituirea acestui grup. parca (daca i-mi aduc bine aminte) am facut prezentarile la primul specracol.(sper ca Maricica Constandache i-a trcut supararea cand am prezentat-o Maricica Constandache-Ciucur) la denumirea grupului tot eu parca am fost cu ideea sa se numeasca NORDIC GRUP! da... dar eu nu stiam sa cant la mai nimic... frumose amintiri... ma bucr nespus de mult ca a-ti adus in actualuitate o farama din amintiri ce pareau uitate. va multumesc pentru ca a-ti scos aceste mici "pagini" de amintire! vreau sa salut pe toti acei pe care i-ati prezentat in aceasta pagina si sa-i asigur de toata consideratiunea mea! cu mult dor si respect LIVIU MAFTEI

 8. Bobi spune:

  Vă salut domnule Maftei, mă bucur pentru aprecieri. Îmi pare nespus de rău că nu am avut informaţii despre dvs., sigur aţi fi fost nominalizat! Mă bucur că sentimentele plăcute legate de tinereţe vă caracterizează. Am considerat că un site legat de Darabani trebuie să ofere răspunsuri despre viaţa dărăbănenilor de atunci.

 9. liviu maftei spune:

  multumesc mult Bobi! urmaresc acest site cu mare placere. bafta!!!

 10. ramonap spune:

  cum au trecut anii!!! intr-adevar acest articol mi-a starnit frumoase amintiri! draga mea Maria, te salut si te pup dulce!

 11. sorin spune:

  felicitari bobita numai asa ne putem aminti de anii tineretii stii bine ca am trait printre ei cunosc foarte bine nordic grup am multe amintiri cu ei continua cu aceste articole sunt superbe pt noi cei de departe numai bine

 12. sorin spune:

  ii salut pe toti membri formatiei nordic grup si dumnezeu sai odihneasca pe cei care nu mai sunt

 13. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


  Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare