Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

GHEORGHE MOROŞANU, profesorul căruia oraşul natal i-a dăruit o şcoală!

O carieră de excepţie, dar şi un fericit exemplu care ne dovedeşte ca dărăbănenii ştiu să îşi cinstească oamenii care fac cinste urbei! Un om care a primit, de-a lungul unei cariere universitare de excepţie, recunoaşterea internaţională, se bucură în oraşul sau natal de cinstea ca o şcoală să îi poarte numele!

Gheorghe Moroşanu s-a născut la Darabani, în prezent aflându-se în Ungaria, unde activează la Universitatea Central Europeană Budapesta, departamentul de Matematică.

În perioada 1957-1965, dărăbăneanul Gheorghe Moroşanu a urmat cursurile primare şi secundare în Darabani, Şcoala generală numărul 3 purtându-i astăzi numele, în acelasi oraş în care a frecventat şi liceul! In anul 1969 pleacă la Iaşi, unde se înscrisese la Facultatea de Matematică a Universităţii "Al.I.Cuza", instituţie unde a obţinut şi doctoratul, in 1981.

Gheorghe Moroşanu a desfăşurat o susţinută activitate universitară, care a culminat cu numirea ca profesor, încă din anul 2002, la Universitatea Central Europeană Budapesta, din Ungaria.

Înainte de postul universitar din Budapesta, dărăbăneanul a activat, pentru un an de zile, ca cercetator la Universitatea din Stuttgart, Germania.

Cariera internaţională venea după una la fel de valoroasă, cea din centrul universitar ieşean, unde Gheorghe Moroşanu a fost profesor titular, profesor asociat, asistent universitar, şi cercetător la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", după ce, timp de patru ani, fusese profesor de matematică la Liceul nr.5 Iaşi, între anii 1974-1978.

Calitatea didactică, dar şi experienţa acumulată, l-au recomandat pe Gheorghe Moroşanu ca, între anii 1999-2001, să fie membru al Comitetului pentru Matematică şi Știinţe Naturale al Consiliului Național pentru Cercetare Ştiinţifică, Ministerul Educaţiei din România.

De altfel, pâna atunci, Gheorghe Moroşanu mai activase ca şef al Departamentului de ecuaţii diferenţiale, Facultatea de Matematică, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi, dar şi imediat dupa 1990, cancelar la Facultatea de Matematică a aceleiaşi universităţi.

Nu putem ignora nici faptul că, timp de aproape un deceniu (1995-2004), Gheorghe Moroşanu a fost cercetător la Institutul de Matematică din cadrul Academiei Române, Filiala Iaşi.Din anul 2004, dărăbăneanul activeaza ca Şef al Departamentului de Matematică şi aplicaţiile sale, la Central European University, Budapesta.

Excepţionala pregătire şi seriozitatea dovedită de-a lungul timpului, l-au recomandat pe plan internaţional încă din anul 1989, cand a fost invitat la Universitatea din Jyväskylä, Finlanda, urmand apoi şi alte experienţe in universităţile lumii.

A contribuit la implementarea şi acreditarea, din SUA, a Programului de doctorat  în Matematică şi Aplicaţii la Central European University, Budapesta. De asemenea, a propus lansarea a două noi programe de master în Programul de Matematică Aplicată la Universitatea Central Europeană, Budapesta, începând cu anul universitar 2008-2009.

A publicat 5 carţi în limba engleză, 9 cărţi in limba română, aproximativ 100 de lucrari de cercetare. A organizat sau co-organizat conferinţe sau ateliere de lucru, cum ar fi, de exemplu: in 2010, Atelier de lucru pe Analiza Aplicată, Universitatea Central Europeană, Budapesta, în 2008, Atelier de lucru privind calculul variaţiilor şi de optimizare, Central European University, Budapesta şi altele.

A vizitat diferite instituţii în scopuri de cercetare, cum ar fi Universitatea din Ruse, Bulgaria (2010), Universitatea Tehnica, München, Germania (2002), Universitatea din Stuttgart, Germania (1997 (Fellowship DAAD), 1999, 2000, 2001 si 2002), Universitatea din Jyväskylä, Finlanda (1995, 1996, 1997, 1998 si 1999), Centrul Internațional de Fizică Teoretică ( ICTP), Trieste, Italia (1984 si 1985), Universitatea din Ohio, Atena, Ohio (1988 si 2000) şi multe altele.

A colaborat cu peste 30 de cercetatori pe diverse teme, în domeniile sale de interes sau din zonele învecinate, precum şi discipline, inclusiv biologie, chimie, economie, inginerie, mecanică, fizică.

In anul 2007, a fost numit Cetăţean de onoare al oraşului Darabani. În 1983 a fost distins cu Premiul "Gheorghe Lazăr" al Academiei Române(pentru contribuţiile la ecuaţiile cu derivate parţiale hiperbolice). 
 sursa: http://www.stiri.botosani.ro/
6:04 pm Marti, 14 Septembrie, 2010

1 Comentarii la “GHEORGHE MOROŞANU, profesorul căruia oraşul natal i-a dăruit o şcoală!”

  1. lucian florea spune:

    Domnul profesor Gh. Morosanu este un om deosebit. Am avut onoarea sa-l cunosc la Teioasa, in 2007, cu prilejul oganizarii actiunii a 110 ani de invatamant teiosan, ocazie cu care scoala a primit numele domniei sale.

  2. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


    Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare