Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
Editorial

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
Mitica Hapliuc: „Prin muzica devii nemuritor”

Mitică Hapliuc este cel mai cunoscut interpret de muzică populară din zona oraşului Darabani. Cu o săptămână în urmă artistul a revenit de la Chişinău, unde a înregistrat opt piese de pe viitorul său album. Două dintre acestea le puteţi asculta în premieră pe Darabaneni.ro, mai jos. Singurul regret al muzicianului este că a avut mai multe apariţii la Etno, Taraf TV şi pe alte posturi de televiziune, decât concerte la Darabani.
Cântă „din faşă”, îşi compune propria muzică şi textele melodiilor. Mai mult, el şi soţia sa confecţionează costumele populare pe care le poartă în timpul concertelor, costume care nu au preţ în raport cu munca depusă la realizarea lor. Mitică Hapliuc este foarte modest, primitor, şi spune că cea mai mare zestre a sa sunt copiii, cărora le-a dedicat majoritatea melodiilor. Nici nu împlinise 7 ani când era deja pe scenă, interpretând melodia lui Ion Dolănescu, „M-am născut între Carpaţi”, în versurile căreia se regăsea foarte bine deoarece provine dintr-o familie cu foarte mulţi copii, nouă la număr. Singura problemă a fost atunci că nu ajungea la microfon, dar Isaiia Horju, fostul director al Casei de Cultură l-a urcat pe un tamburel. Au urmat mai multe festivaluri judeţene, interjudeţene şi naţionale de muzică populară precum „Cântarea României” din 1985, unde Mitică Hapliuc se clasează pe locul II, fiind depunctat pentru că purta în picioare pantofi de culoare maro în loc de negru. Dacă ar fi avut opincuţe costumul său ar fi primit nota maximă în loc de 9 şi s-ar fi ales cu cea mai mare distincţie a renumitului festival. Profesorul Ştefan Valentin, fost dirijor al tarafului Casei de Cultură, i-a îndrumat paşii către muzică.
„Doamne, dacă mi-ai dat fată”

„Trăiesc din muzică…,dar nu am gard la drum”
Primul disc imprimat la Chişinău nu i-a adus însă mari câştiguri materiale, dimpotrivă. Pe lângă cei 2400 euro cheltuiţi pentru imprimări a mai plătit 3000 lei unui producător pentru editarea albumului. A refuzat în final să cedeze toate drepturile de autor producătorului şi nu s-a ales cu nici un procent din vânzarea albumului. „În muzică se duce o luptă foarte grea. Câştig bani cântând pe la nunţi şi petreceri. Pot să spun că trăiesc din muzică, nu am alte venituri. Mă limitez şi din puţin ştiu să trăiesc bine. Nu vedeţi că nu am gard la drum? Dacă mi-a fost vreodată mai greu în viaţă, datorită cântecului am reuşit să depăşesc momentele dificile. Însă fără sprijinul familiei nu aş fi reuşit. Nu am studii de specialitate, toate le-am învăţat de-a lungul timpului şi vin din interior. Nu pot spune că am cântat folclor autentic, dar nici muzică comercială nu am făcut. Pentru mine muzica înseamnă totul. Melodiile includ toate trăirile şi sentimentele mele” ne-a mărturisit artistul.
Lucrează la un nou album, dar nu are bani să-l termine

„Primarul nu ştie decât să pună flori prin oraş”
Artistul este nemulţumit pentru că nu este susţinut de autorităţile locale. „Sunt dezamăgit că autorităţile locale nu cultivă tradiţiile şi datinele strămoşeşti, chiar dacă Darabaniul reprezintă o zonă cu potenţial folcloric. Aceasta este eticheta noastră. Fără tradiţii şi fără folclor ne mai putem numi români? Pe de altă parte, nu ştiu cât se mândresc ei cu mine, pentru că reprezint Darabaniul oriunde mă duc. Eu nu am cerut niciodată ajutorul autorităţilor locale, dar sunt copii care ar trebui încurajaţi şi stimulaţi. Doar cadrele didactice se mai zbat, dar Primăria nu face nimic în acest sens. Primarul nu ştie decât să pună flori prin oraş. Cultura şi tradiţiile locale sunt lăsate în urmă”, ne-a declarat Mitică Hapliuc. Supărarea interpretului provine de la faptul că nu a fost invitat să cânte în faţa dărăbănenilor la sărbătorile de iarnă de acum doi ani de zile, chiar dacă nu ar fi solicitat nici un onorariu în acest sens. Primarul Ghiorghi Burlacu infirmă faptul că l-ar fi refuzat pe muzician, susţinând faptul că acesta nu a venit niciodată la el cu solicitarea de a urca pe scena din Darabani. Mai mult, edilul şef a afirmat că bugetul local i-ar fi permis atunci să-l plătească pe interpretul de folclor. Cu toate acestea, Mitică Hapliuc este mulţumit de realizările sale şi încrezător în planurile de viitor.
Melodii în primă audiţie pe Darabaneni.ro

18 Comentarii la “Mitica Hapliuc: „Prin muzica devii nemuritor””
Sondaj
Darabaneanul lunii

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Stiri nationale si internationale
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare
Asta e Romania,mai in toate domeniile profesionale e asa.
felicitari mitica,faptele te arata cine esti in viata nu credinta si din pacate la conducerea din darabani este mai multa credinta decat fapte dar tu fii mandru de cine esti
bravo mitica!
Felicitari Mitica, ai aratat celor care iti doreau raul ca se poate ajunge sus. La multe albume pe viitor.......
Atât timp cât în Darabani mai sunt oameni de onestitatea şi simplitatea d-lui Hapliuc, eu unul personal cred că mai avem o şansă. Primarii, consilierii, managerii vin şi se duc în funcţie de cum bate vantul politic. Muzica d-voastră în schimb va dăinui peste ani şi ani şi cel mai important lucru este acela că ea va fi răspandită de însuşi cele două comori ale d-voastră. Felicitări d-le Hapliuc pentru tot ce ati făcut şi mult succes în continuare!
Pe langa doi copii minunati care ti-au implinit familia,ai mai fost harazit si cu o voce calda ,placuta si cu darul de a ne sensibiliza prin versuri care emotioneaza si rascolesc. Sunt mandra ca esti darabanean ,ca daruiesti lumii cu atata generozitate comori de ,,suflet curat ca roua".Sunt onorata ca imi apreciezi efortul de a-mi indruma fiecare generatie pe drumul cunoasterii si al pretuirii folclorului si a traditiilor romanesti. Succes pe drumul acesta atat de intortocheat dar si atat de minunat al cantecului.
Familia Aioanei din Iasi(Cristina si Cornel,originari din Darabani) va admira pentru tot ceea ce faceti si spera ca frumusetea si autenticitatea cantecelor dumneavoastra sa ajunga la sufletul celor care pot si trebuie sa va sprijine in promovarea lor.Va multumim ca existati si ca ne oferiti bucuria unui nou album.
Multumesc tuturor pentru cuvintele frumoase si pentru sustinerea pe viitor.
Felicitari MITICA esti ascultat sa stii si peste hotare de exemplu in italia te asculta foarte multi unii te stiu altii le placea a ta muzica.Dumnezeu sa-ti dea sanatate
Este unchiul meu si il laud.Bv unchiule;)
un artist curat si valoros care merita mult respect ... felicitari si la mai mare...
bravo Mitica superbe melodii si superba voce
bravo Mitica e foarte frumoas. D-zeu sa te ajute in continuare ca ai talent
Mitica Hapliuc este emblema folclorului darabanean,merita respect,admiratie,dragoste,asa cum ne reprezinta el zona cu cinste.
va multumim ca ne cantati si ne incantati cu melodiile dumneavoastra.
Ultimele articole
Populația rezidentă a județului a scăzut la 392.821. De la 412.626, cât era în 2011, s-a apropiat foarte mult de valoarea din 1948, de 385.236 locuitori. Și populația municipiului Botoșani a scăzut, de la 106.847 cât era în 2011, la 89.987 de locuitori în 2021. Chiar și cu aceste valori în scădere, municipiul Botoșani are o populație mai mare decât multe orașe cunoscute din România, cum ar fi Deva (53113), Hunedoara (50457) sau Miercurea Ciuc (34484). În ... continuare »
Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »
De câteva zile au început înscrierile pentru ediția 2023 a Maratonului Nordului. Celebra competiție, una dintre cele mai vechi din Moldova (cea de mtb), invită sportivii începători, amatori și profesioniști la cele 2 probe: mtb și trail, fiecare cu mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate. Maratonul Nordului MTB este la a XIII ediție și după 5 ediții la Pomârla, se va muta într-o localitate nouă, cu trasee noi și ... continuare »
Clădirea are o valoare de patrimoniu și simbolică deosebită, motiv pentru care, Asociația Nord și-a propus, alături de administrația locală și de mai mulți parteneri să reconstruiască școala așa cum a fost, cu materialele din vremea în care a fost ridicată și implicând specialiști în domeniu, arhitecți, studenți, meșteri locali sau elevi. Lucrările au fost inițiate anul acesta, când, în perioada festivalului, a fost pregătit terenul pentru edificarea ... continuare »
Teioasa Trail a ajuns deja la cea de-a V-a ediție. 152 de concurenți din România, R. Moldova și Olanda s-au aliniat la startul competiției din acest an, cel mai mic dintre ei având doar 2 ani. Concursurile de cross 6 și 12 km, semimaraton de 20 km și Family au parcurs zonele pitorești din Teioasa, deliciul asistenței făcând competiția la care au participat cei mici. Toată lumea a fost câștigătoare la acest concurs. Cei ... continuare »