Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Mitica Hapliuc: „Prin muzica devii nemuritor”Mitică Hapliuc este cel mai cunoscut interpret de muzică populară din zona oraşului Darabani. Cu o săptămână în urmă artistul a revenit de la Chişinău, unde a înregistrat opt piese de pe viitorul său album. Două dintre acestea le puteţi asculta în premieră pe Darabaneni.ro, mai jos. Singurul regret al muzicianului este că a avut mai multe apariţii la Etno, Taraf TV şi pe alte posturi de televiziune, decât concerte la Darabani.

Cântă „din faşă”, îşi compune propria muzică şi textele melodiilor. Mai mult, el şi soţia sa confecţionează costumele populare pe care le poartă în timpul concertelor, costume care nu au preţ în raport cu munca depusă la realizarea lor. Mitică Hapliuc este foarte modest, primitor, şi spune că cea mai mare zestre a sa sunt copiii, cărora le-a dedicat majoritatea melodiilor. Nici nu împlinise 7 ani când era deja pe scenă, interpretând melodia lui Ion Dolănescu, „M-am născut între Carpaţi”, în versurile căreia se regăsea foarte bine deoarece provine dintr-o familie cu foarte mulţi copii, nouă la număr. Singura problemă a fost atunci că nu ajungea la microfon, dar Isaiia Horju, fostul director al Casei de Cultură l-a urcat pe un tamburel. Au urmat mai multe festivaluri judeţene, interjudeţene şi naţionale de muzică populară precum „Cântarea României” din 1985, unde Mitică Hapliuc se clasează pe locul II, fiind depunctat pentru că purta în picioare pantofi de culoare maro în loc de negru. Dacă ar fi avut opincuţe costumul său ar fi primit nota maximă în loc de 9 şi s-ar fi ales cu cea mai mare distincţie a renumitului festival. Profesorul Ştefan Valentin, fost dirijor al tarafului Casei de Cultură, i-a îndrumat paşii către muzică.

„Doamne, dacă mi-ai dat fată”

Mitică Hapliuc ne mărturiseşte că moşteneşte talentul artistic de la tatăl său şi doreşte să-l transmită mai departe celor doi copii ai săi: Irina Alexandra şi Miguel Cristian. „Irina a cântat, fiind susţinută foarte mult de înv. Rodica Plugaru, dar cred că băiatul este atras mai mult de muzică, la Irina ar fi ceva mai mult de lucru. Eu vreau să văd la copiii mei că obţin reultate bune la şcoală, şi apoi în muzică”, ne-a spus artistul. A înregistrat în anul 2006 primul său disc cu 15 piese intitulat „Doamne, dacă mi-ai dat fată” care îi este dedicat fiicei sale. A imprimat la studioul lui Mircea Guţu din Chişinău, la care a avut acces prin intermediul interpretului de muzică populară Aurel Serafim, originar din Conceşti. „Sună bine şi orchestrele de la noi, nu vreau să supăr pe nimeni, dar cred că în stânga Prutului se face muzică adevărată. Am cântat cu orchestra Mugurel şi nu am apelat la Rapsozii Botoşanilor sau orchestra Ciprian Porumbescu datorită faptului că eu cânt muzică din toate zonele ţării şi cred că ei nu ar fi acceptat acest lucru”, ne-a declarat Mitică Hapliuc.

„Trăiesc din muzică…,dar nu am gard la drum”

Primul disc imprimat la Chişinău nu i-a adus însă mari câştiguri materiale, dimpotrivă. Pe lângă cei 2400 euro cheltuiţi pentru imprimări a mai plătit 3000 lei unui producător pentru editarea albumului. A refuzat în final să cedeze toate drepturile de autor producătorului şi nu s-a ales cu nici un procent din vânzarea albumului. „În muzică se duce o luptă foarte grea. Câştig bani cântând pe la nunţi şi petreceri. Pot să spun că trăiesc din muzică, nu am alte venituri. Mă limitez şi din puţin ştiu să trăiesc bine. Nu vedeţi că nu am gard la drum? Dacă mi-a fost vreodată mai greu în viaţă, datorită cântecului am reuşit să depăşesc momentele dificile. Însă fără sprijinul familiei nu aş fi reuşit. Nu am studii de specialitate, toate le-am învăţat de-a lungul timpului şi vin din interior. Nu pot spune că am cântat folclor autentic, dar nici muzică comercială nu am făcut. Pentru mine muzica înseamnă totul. Melodiile includ toate trăirile şi sentimentele mele” ne-a mărturisit artistul.

Lucrează la un nou album, dar nu are bani să-l termineCu o săptămână în urmă Mitică Hapliuc a revenit din Republica Moldova, unde a înregistrat cu orchestra „Mugurel” primele opt piese de pe următorul său album. Timp de şase zile a imprimat în studioul renumitului regizor de sunet Andrei Lifenco (foto dreapta). Costurile acestui album se ridică la aproximativ 3100 euro la care se adugă cheltuielile legate de cazare, masă şi transport. Trei dintre noile sale melodii sunt cântate în duet cu Dida Agache, interpretă de muzică populară din Galaţi şi realizatoare a emisiunii de televiziune „Dunăre izvor de cântec”, unde Mitică Hapliuc intenţionează să-şi lanseze noul album. Dacă primul disc este dedicat fiicei Irina, de data aceasta Miguel este cel privilegiat de a primi dedicaţiile tatălui său. Puteţi asculta în premieră pe Darabaneni.ro două dintre piesele acestui album: „Aşa mă mai vorbesc unii” şi „Sufleţel curat ca roua”. Din păcate, Mitică Hapliuc nu are banii necesari de a termina înregistrările la cel de-al doilea album. „Nu-mi permit să mai merg o dată la Chişinău pentru a înregistra alte piese”, ne-a spus interpretul de muzică populară.

„Primarul nu ştie decât să pună flori prin oraş”

Artistul este nemulţumit pentru că nu este susţinut de autorităţile locale. „Sunt dezamăgit că autorităţile locale nu cultivă tradiţiile şi datinele strămoşeşti, chiar dacă Darabaniul reprezintă o zonă cu potenţial folcloric. Aceasta este eticheta noastră. Fără tradiţii şi fără folclor ne mai putem numi români? Pe de altă parte, nu ştiu cât se mândresc ei cu mine, pentru că reprezint Darabaniul oriunde mă duc.  Eu nu am cerut niciodată ajutorul autorităţilor locale, dar sunt copii care ar trebui încurajaţi şi stimulaţi. Doar cadrele didactice se mai zbat, dar Primăria nu face nimic în acest sens. Primarul nu ştie decât să pună flori prin oraş. Cultura şi tradiţiile locale sunt lăsate în urmă”, ne-a declarat Mitică Hapliuc. Supărarea interpretului provine de la faptul că nu a fost invitat să cânte în faţa dărăbănenilor la sărbătorile de iarnă de acum doi ani de zile, chiar dacă nu ar fi solicitat nici un onorariu în acest sens. Primarul Ghiorghi Burlacu infirmă faptul că l-ar fi refuzat pe muzician, susţinând faptul că acesta nu a venit niciodată la el cu solicitarea de a urca pe scena din Darabani. Mai mult, edilul şef a afirmat că bugetul local i-ar fi permis atunci să-l plătească pe interpretul de folclor. Cu toate acestea, Mitică Hapliuc este mulţumit de realizările sale şi încrezător în planurile de viitor.

Melodii în primă audiţie pe Darabaneni.ro

Interpretul de folclor îi asigură de toată dragostea şi consideraţia sa pe dărăbăneni şi este de părere că nu s-ar putea despărţi niciodată de locurile natale. „Mulţumesc celor care îmi apreciază munca, d-nei înv. Rodica Plugaru, d-nei ed. Camelia Cazacu şi celorlalţi oameni care ştiu ce înseamnă arta. Mulţumesc tuturor celor care mă iubesc şi celor care nu mă iubesc şi audiţie plăcută a celor două melodii pe care le ascultaţi în premieră pe Darabaneni.ro şi a celorlalte piese semnate de mine. Prin muzică devii nemuritor. Piesele mele vor ascultate probabil şi de strănepoţii mei”, ne-a declarat artistul. Mitică Hapliuc ne prezintă colecţia sa impresionantă de costume populare lucrate împreună cu soţia sa, costume care împreună cu muzica sa reprezintă o ladă de zestre a folclorului dărăbănean, pe care unii o deschid cu plăcere, iar pentru alţii va rămâne închisă pentru eternitate. (Lucian Bălăucă, Alexandru D. Aioanei
4:31 pm Sambata, 26 Noiembrie, 2011

18 Comentarii la “Mitica Hapliuc: „Prin muzica devii nemuritor””

 1. Alex ( Aka Lopaca ) spune:

  Asta e Romania,mai in toate domeniile profesionale e asa.

 2. mihaela haidau spune:

 3. mihaela haidau spune:

  felicitari mitica,faptele te arata cine esti in viata nu credinta si din pacate la conducerea din darabani este mai multa credinta decat fapte dar tu fii mandru de cine esti

 4. Cristi Chiriac spune:

  bravo mitica!

 5. Dima spune:

  Felicitari Mitica, ai aratat celor care iti doreau raul ca se poate ajunge sus. La multe albume pe viitor.......

 6. Adrian spune:

  Atât timp cât în Darabani mai sunt oameni de onestitatea şi simplitatea d-lui Hapliuc, eu unul personal cred că mai avem o şansă. Primarii, consilierii, managerii vin şi se duc în funcţie de cum bate vantul politic. Muzica d-voastră în schimb va dăinui peste ani şi ani şi cel mai important lucru este acela că ea va fi răspandită de însuşi cele două comori ale d-voastră. Felicitări d-le Hapliuc pentru tot ce ati făcut şi mult succes în continuare!

 7. Rodica Plugaru spune:

  Pe langa doi copii minunati care ti-au implinit familia,ai mai fost harazit si cu o voce calda ,placuta si cu darul de a ne sensibiliza prin versuri care emotioneaza si rascolesc. Sunt mandra ca esti darabanean ,ca daruiesti lumii cu atata generozitate comori de ,,suflet curat ca roua".Sunt onorata ca imi apreciezi efortul de a-mi indruma fiecare generatie pe drumul cunoasterii si al pretuirii folclorului si a traditiilor romanesti. Succes pe drumul acesta atat de intortocheat dar si atat de minunat al cantecului.

 8. Cristina spune:

 9. Cristina spune:

  Familia Aioanei din Iasi(Cristina si Cornel,originari din Darabani) va admira pentru tot ceea ce faceti si spera ca frumusetea si autenticitatea cantecelor dumneavoastra sa ajunga la sufletul celor care pot si trebuie sa va sprijine in promovarea lor.Va multumim ca existati si ca ne oferiti bucuria unui nou album.

 10. Mitica Hapliuc spune:

 11. Mitica Hapliuc spune:

  Multumesc tuturor pentru cuvintele frumoase si pentru sustinerea pe viitor.

 12. marcela nenisca spune:

  Felicitari MITICA esti ascultat sa stii si peste hotare de exemplu in italia te asculta foarte multi unii te stiu altii le placea a ta muzica.Dumnezeu sa-ti dea sanatate

 13. Olivian spune:

  Este unchiul meu si il laud.Bv unchiule;)

 14. Ancuta spune:

  un artist curat si valoros care merita mult respect ... felicitari si la mai mare...

 15. violeta rambu spune:

  bravo Mitica superbe melodii si superba voce

 16. petrica spune:

  bravo Mitica e foarte frumoas. D-zeu sa te ajute in continuare ca ai talent

 17. Camelia Cazacu spune:

  Mitica Hapliuc este emblema folclorului darabanean,merita respect,admiratie,dragoste,asa cum ne reprezinta el zona cu cinste.

 18. spune:

  va multumim ca ne cantati si ne incantati cu melodiile dumneavoastra.

 19. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


  Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Cine se trezește în Darabani mai devreme de 5:00, are parte de asemenea imagini spectaculoase pe cer.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare