Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Maestrul dărăbănean al rebusului, cavaler de Malta
Constantin Ceică este profesor de matematică la Grupul Şcolar Darabani şi în acelaşi timp un vrăjitor al cuvintelor încrucişate, în arenele revistelor de enigmistică. El reprezintă sarea şi piperul dimineţilor din cancelarie. Întrebările sale încuietoare sunt urmate de răspunsuri care dintre care mai hazlii. În această dimineaţă, întrebarea zilei a fost: „La ce bun o revistă cu rebusuri?” Evident răspunsul nu a fost unul fad legat de umplerea timpului liber. Nici unul dintre colegi nu a dat răspunsul scontat. Cu faţa şăgalnică şi mâna iute, profesorul ne deschide numărul pe luna februarie al revistei „Rebus”(foto dreapta), punând degetul apăsat pe rubrica „Premii”. Acolo sus, în dreptul premiului cel mare, scria negru pe alb: Constantin Ceică, Darabani. El este fericitul câştigător al unui sejur de cinci stele în Malta. Timp de şapte zile profesorul va descifra cuvinte încrucişate în unul dintre cele mai exotice locuri de pe mapamond. Această întâmplare nu este doar un noroc chior, ci este rezultatul perseverenţei profesorului în acest domeniu. Constantin Ceică a dezvoltat o muncă laborioasă de peste patru decenii, rezolvând probleme rebusistice. El este foarte preocupat şi de numerologie. Profesorul este, la rândul său, autor a peste 600 de probleme enigmistice dintre cele mai diverse, peste 300 dintre acestea regăsindu-se în ultimii 16 ani în paginile revistelor de specialitate. Se pare că zodiei sale îi este ataşat un număr norocos, care îi şopteşte uneori la ureche: „Evrica!”. Cu perseverenţa şi răbdarea de matematician, şi-a adjudecat mai multe premii de-a lungul anilor, dar acesta este de departe cel mai valoros. Am putea să asociem această întâmplare unui răspuns al domeniului aleatoriu al naturii la numeroasele evenimente având probabilitate de recompensă „0”, precum participarea la numeroase concursuri cu rezultate excepţionale ale elevilor sau organizarea grupei sindicale.
În aceste situaţii premiile se oferă ca la ruletă. La noi ţi se dă un deget şi ţi se ia toată mâna(se majorează salariul cu 15%, după ce ţi s-a redus cu 25%). Dar recunosc că am fost implicat şi eu mai demult în „superoferte” asemănătoare. În vremurile când numărul de aur îmi şoptise şi mie ceva la ureche şi Constantin Ceică mai ridicase un premiu destul de consistent în bani, în loc să achiziţione un bun pentru casă, l-am sfătuit să reinvestească banii la Gerald, fabrica de miliardari. Astfel, premiul s-a dus atunci pe apa sâmbetei. Nu şi în acest caz, când îi dorim sincer domnului profesor un sejur de neuitat în Malta! (Ionel Bichir)
13 Comentarii la “Maestrul dărăbănean al rebusului, cavaler de Malta”

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Cu cele 4 blonde?
bravo domnu profesor
Pai domnu Bichir,daca investitia domnului Ceica a fost la fel ca si investitia dumneavoastra in neveste :)).. normal ca a pierdut banii :))))...felicitari domnului Ceica,mi-a fost diriginte 4 ani,iar cu domnul bichir am facut matematica 4 ani :)..imi este dor de scoala :(.....de colegi..
FELICITARI!
Felicitari, d/nule Profesor.Sedere placuta la MALTA.
M-am prins: cei doi papagali extrag biletul spre Malta al domnului profesor! Inteligentă prezentare a norocului ! Felicitări şi drum bun !
felicitări domnule profesor, mă bucur sincer pentru dumneavoastră.
trei oameni au influentat deciziile majore pe care le-am luat in viata: doamna profesoara Ciobanu, de la care am luat "microbul" carierei didactice, domnul profesor Ciobanu, care indirect m-a facut sa aleg biologia si geografia si domnul profesor Ceica, cel care mi-a devenit un model.
AHAHAHAHAHAHA,eu cred ca revistele alea erau cumparate de stimabilul pentru altceva:))mai exact pentru coperta
Felicitari d. profesor meritati tot cei mai bun.Sanatate si drum bun!!!
de cand va cunosc ati tot incrucisat cuvinte,pacat ca sunteti un maestru al cuvintelor si nu sunteti totodata si un maestru al bunului simt ,in viata se pot incrucisa si destinele nu numai cuvintele.
Eram in clasa dumneavoastra,domnule Bichir,cand ne faceati grafice ptr Caritas(deja falimentar) si Gerald. Imi aduc aminte de figura descumpanita cand a-ti auzit ca banii sunt pierdutidesi a-ti fost printre primii care au depus.Sunt amintiri de cand ne erati diriginte...au fost vremuri frumoase...dar au trecutCeea ce imi place e ca desi viata nu a fost chiar generoasa cu dumneavoastra, nu v-ati descurajat !Felicitari ptr cariera de poet...cand am sa vin pe-acasa as vrea o carte de-a dvs.Cat despre domnul Ceica-nu prea am avut de-a face cu dansul...doar intr-o excursie impreuna...totusi cand ne-am intalnit si-a adus aminte perfect cand si unde si chiar si numele...(memorie buna ,se vede)! Felicitari ptr. premiu...se vede ca l-ati meritat(scuze...sunt un pic in intarziere cu felicitarile...probabil v-ati si intors,dar oricum ramane de neuitat)!
Ultimele articole
Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »
Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »
„Planurile de viitor sunt destul de mari. Vrem să ne menținem sus în Liga a 3-a, să nu dezamăgim cum a fost data trecută. Îmi pare bine că băieții au ajuns la nivelul acesta, eu o să mă ocup mai departe, sper să am și ajutorul Primăriei și al altor sponsori. De unul singur este foarte greu, dar Primăria a promis că ne va fi alături. Dar acum o să tragem linie, o să facem o analiză a meciului de astăzi pentru că nu mi-a plăcut. O să mai aducem jucători, ... continuare »
Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »
Originar din Bârlad, Ionel Bichir a ajuns în 1977 la Darabani, unde a predat matematica patru decenii, dar mai ales bunul simț și omenia. Un romantic incurabil, matematicianul a scris mai multe volume de poezii, din suflet și pentru suflet. De asemenea, a realizat o colecție impresionantă de picturi și sculpturi și era un șahist foartebun. Ionel Bichir este un simbol al Darabaniului, orașul pe care l-a iubit atât de mult și unde își va dormi somnul de veci. ... continuare »