Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Maestrul dărăbănean al rebusului, cavaler de Malta
Constantin Ceică este profesor de matematică la Grupul Şcolar Darabani şi în acelaşi timp un vrăjitor al cuvintelor încrucişate, în arenele revistelor de enigmistică. El reprezintă sarea şi piperul dimineţilor din cancelarie. Întrebările sale încuietoare sunt urmate de răspunsuri care dintre care mai hazlii. În această dimineaţă, întrebarea zilei a fost: „La ce bun o revistă cu rebusuri?” Evident răspunsul nu a fost unul fad legat de umplerea timpului liber. Nici unul dintre colegi nu a dat răspunsul scontat. Cu faţa şăgalnică şi mâna iute, profesorul ne deschide numărul pe luna februarie al revistei „Rebus”(foto dreapta), punând degetul apăsat pe rubrica „Premii”. Acolo sus, în dreptul premiului cel mare, scria negru pe alb: Constantin Ceică, Darabani. El este fericitul câştigător al unui sejur de cinci stele în Malta. Timp de şapte zile profesorul va descifra cuvinte încrucişate în unul dintre cele mai exotice locuri de pe mapamond. Această întâmplare nu este doar un noroc chior, ci este rezultatul perseverenţei profesorului în acest domeniu. Constantin Ceică a dezvoltat o muncă laborioasă de peste patru decenii, rezolvând probleme rebusistice. El este foarte preocupat şi de numerologie. Profesorul este, la rândul său, autor a peste 600 de probleme enigmistice dintre cele mai diverse, peste 300 dintre acestea regăsindu-se în ultimii 16 ani în paginile revistelor de specialitate. Se pare că zodiei sale îi este ataşat un număr norocos, care îi şopteşte uneori la ureche: „Evrica!”. Cu perseverenţa şi răbdarea de matematician, şi-a adjudecat mai multe premii de-a lungul anilor, dar acesta este de departe cel mai valoros. Am putea să asociem această întâmplare unui răspuns al domeniului aleatoriu al naturii la numeroasele evenimente având probabilitate de recompensă „0”, precum participarea la numeroase concursuri cu rezultate excepţionale ale elevilor sau organizarea grupei sindicale.
În aceste situaţii premiile se oferă ca la ruletă. La noi ţi se dă un deget şi ţi se ia toată mâna(se majorează salariul cu 15%, după ce ţi s-a redus cu 25%). Dar recunosc că am fost implicat şi eu mai demult în „superoferte” asemănătoare. În vremurile când numărul de aur îmi şoptise şi mie ceva la ureche şi Constantin Ceică mai ridicase un premiu destul de consistent în bani, în loc să achiziţione un bun pentru casă, l-am sfătuit să reinvestească banii la Gerald, fabrica de miliardari. Astfel, premiul s-a dus atunci pe apa sâmbetei. Nu şi în acest caz, când îi dorim sincer domnului profesor un sejur de neuitat în Malta! (Ionel Bichir)
13 Comentarii la “Maestrul dărăbănean al rebusului, cavaler de Malta”
Cu cele 4 blonde?
bravo domnu profesor
Pai domnu Bichir,daca investitia domnului Ceica a fost la fel ca si investitia dumneavoastra in neveste :)).. normal ca a pierdut banii :))))...felicitari domnului Ceica,mi-a fost diriginte 4 ani,iar cu domnul bichir am facut matematica 4 ani :)..imi este dor de scoala :(.....de colegi..
FELICITARI!
Felicitari, d/nule Profesor.Sedere placuta la MALTA.
M-am prins: cei doi papagali extrag biletul spre Malta al domnului profesor! Inteligentă prezentare a norocului ! Felicitări şi drum bun !
felicitări domnule profesor, mă bucur sincer pentru dumneavoastră.
trei oameni au influentat deciziile majore pe care le-am luat in viata: doamna profesoara Ciobanu, de la care am luat "microbul" carierei didactice, domnul profesor Ciobanu, care indirect m-a facut sa aleg biologia si geografia si domnul profesor Ceica, cel care mi-a devenit un model.
AHAHAHAHAHAHA,eu cred ca revistele alea erau cumparate de stimabilul pentru altceva:))mai exact pentru coperta
Felicitari d. profesor meritati tot cei mai bun.Sanatate si drum bun!!!
de cand va cunosc ati tot incrucisat cuvinte,pacat ca sunteti un maestru al cuvintelor si nu sunteti totodata si un maestru al bunului simt ,in viata se pot incrucisa si destinele nu numai cuvintele.
Eram in clasa dumneavoastra,domnule Bichir,cand ne faceati grafice ptr Caritas(deja falimentar) si Gerald. Imi aduc aminte de figura descumpanita cand a-ti auzit ca banii sunt pierdutidesi a-ti fost printre primii care au depus.Sunt amintiri de cand ne erati diriginte...au fost vremuri frumoase...dar au trecutCeea ce imi place e ca desi viata nu a fost chiar generoasa cu dumneavoastra, nu v-ati descurajat !Felicitari ptr cariera de poet...cand am sa vin pe-acasa as vrea o carte de-a dvs.Cat despre domnul Ceica-nu prea am avut de-a face cu dansul...doar intr-o excursie impreuna...totusi cand ne-am intalnit si-a adus aminte perfect cand si unde si chiar si numele...(memorie buna ,se vede)! Felicitari ptr. premiu...se vede ca l-ati meritat(scuze...sunt un pic in intarziere cu felicitarile...probabil v-ati si intors,dar oricum ramane de neuitat)!
Ultimele articole
Sute de mesaje au invadat mediul online, după dispariția prematură a dărăbănencei. Cei care doresc să-și ia rămas bun de la ea o pot face începând de luni seară, la locuința sa din centrul orașului. Aurelia va fi condusă pe ultimul drum joi, 18 februarie, la prânz. ”Avea un zâmbet și o privire atât de calde cum rar mi-a fost dat să văd. Dumnezeu să o ierte și să o așeze în Împărăția Sa!....Drum lin printre îngeri…Condoleanțe și multă putere ... continuare »
Dărăbăneanca Simona Chițan este deja un nume foarte cunoscut în presa culturală din România. Colaboratoare a mai multor ziare importante precum Evenimentul Zilei sau Adevărul, ea și-a pus semnătura și pe două volume foarte valoroase. Prima carte este un volum de interviuri ”30 de interviuri eveniment“, printre personalitățile care au răspuns întrebărilor jurnalistei numărându-se Octavian Paler, Nicolae Manolescu, Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici, ... continuare »
Ștefan Teișanu a fost ales alături de alți doi clujeni implicați în activități culturale, este vorba despre Marton Balogh și Cristian Hordilă. Ultimul este manager al Festivalului de Film Transilvania. Consiliul Economic și Social (CES) din România este un organism instituțional consultativ al Parlamentului și al Guvernului. Acest for constituțional ar trebui să fie un loc de reprezentare, dialog și dezbatere al partenerilor sociali și societății civile ... continuare »
Nicușor Imbir este un om simplu, care locuiește cu familia sa în Bajura, Darabani. De meserie este șofer. Pentru a avea un trai decent, în paralel se ocupă și cu zootehnia. Muncește mult, dar în același timp își găsește timp și pentru aproapele aflat în nevoie. Are o energie extraordinară și o mare calitate: nu poate trece indiferent pe lângă o persoană aflată în necaz. De Crăciun, l-am rugat să ne povestească o serie din acțiunile filantropice pe care ... continuare »
Cu adevărat se spune că importanța unui om o afli atunci când nu mai e. În momentul dispariției unui cunoscut apare o stare de confuzie și o serie inutilă de întrebări. Răspunsul la ele nu mai ajută la nimic și totul se rezumă la ce a fost… În cazul meu, cel care a plecat mi-a umplut ritualul zilnic de școală cu multe încercări și dileme. Cert este că am reprezentat pentru el o sursă de dialog prin care a încercat să afl ... continuare »