Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Pictorita din Concesti: „La o vaza cu flori, imi doresc ca acela care o priveste sa vrea sa miroase florile” FOTO

Are 33 de ani, doi copii frumoşi şi locuieşte într-o căsuţă mică, dar plină de culoare, la propriu şi la figurat, din Conceşti. Este vorba despre Garofiţa Irina Avasiloaei care a pictat până acum aproximativ 140 de tablouri şi care visează să organizeze cu lucrările sale o expoziţie de pictură.
Tânăra desenează de când se ştie şi nu moşteneşte talentul de la vreun membru al familiei sale. „Am 10 clase, atât. Mă fascinează puterea culorii, întregul unives cromatic” ne-a mărturisit conceşteanca care şi-a dorit să urmeze Liceul de Artă „Ştefan Luchian” din Botoşani, dar nu a reuşit acest lucru din cauza unor probleme familiare. „Nu mă interesa să cunosc mari creatori sau operele lor, eu vroiam doar să mă joc pe pânză, să mă descopăr pe mine altfel” a mai adăugat Garofiţa, a cărei pictori favoriţi sunt acum Grigorescu, Baba, Lautrec sau Dali.

Pictoriţa din Conceşti s-a perfecţionat în arta picturii după ce a studiat informaţiile online în domeniu. „M-am documentat pe internet şi am învăţat ce înseamnă să tratezi o pânză. Un pictor e ca un dirijor, el trebuie să coordoneze armonia orchestrei, astfel încât nici un instrument să nu facă notă discordantă” ne-a mărturisit artista. Garofiţa Irina Avasiloaei este de părere că platformele online reprezintă o lampă de lansare pentru pictorii amatori, iar tânăra artistă speră ca vernisajul primei sale expoziţii să aibă loc odată cu o lansare de carte a scriitorului conceştean Gheorghe Ţuculeanu. În sufletul său, pictoriţa visează să trăiască din artă. (L.B.)
Citiţi pe aceeaşi temă:
GALERIE FOTO Vasile Foca, pictorul dărăbănean de pe str. Ştefan Luchian
Ionel Bichir: „Culoarea şi lemnul mi-au dat ceva linişte”









Adauga un comentariu
Ultimele articole

Luni, 19 aprilie 2022, în Sala mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș a avut loc, de la orele 18:00, festivitatea de deschidere a ediției a XLIII-a Olimpiadei Naționale de Istorie. După doi ani de pandemie, 200 de elevi din toate județele țării au dat măsura pasiunii lor pentru cunoașterea trecutului. Printre aceștia s-a numărat și Rareș Mandache, de numele căruia se leagă cea mai mare performanță a școlii dărăbănene la disciplina Istorie. Elev în clasa ... continuare »

Am stat aproximativ o oră în centrul de refugiați de la Darabani, și parcă ni s-a dat contorul peste cap. Dar Mișu Plugaru, parcă e de o viață aici, la bine și la greu. I-am întânit pe viceprimarul Dănilă, doctorul Mețler, Ștefan Honceru, și frații Teioșanu, care au revenit acum acasă, pentru a ajuta. Dumitru Dănilă ține să precizeze că acest centru de refugiați a beneficiat de susținerea colegilor săi din Primărie, și le atrage atenția celor din ... continuare »

Inaugurat în februarie 2010, după reconstrucția podului peste râul Prut, punctul vamal de la Rădăuți-Prut a funcționat pe avarie. Fără a fi dotat cu infrastructura necesară, spre deosebire de punctul de pe partea basarabeană, punctul de trecere a frontierei a activat doar 12 ore pe zi, în intervalul 08:00-20:00. Acest punct vamal se află la 13 kilometri de punctul de trecere a frontierei Criva-Mămăliga de pe granița moldo-ucraineană, situat pe o arteră rutieră ... continuare »

Marți, 2 februarie 2022, Adunarea Generală a Academiei Române a ales, prin vot secret pe istoricul dărăbănean Gheorghe Cliveti ca membru corespondent al Secției de Științe Istorice și Arheologie. Astfel, acesta devine ale doilea dărăbănean, după Leon Dănăilă, care primește această recunoaștere, ca urmare a unei munci enorme pe tărâm istoric, deopotrivă ca profesor universitar dar și ca cercetător. Academia Română este cel mai înalt for național de ... continuare »

A slujit școala bajureană din 1970. I-a rămas fidel satului său natal. Nici nu i-a trecut prin gând că ar putea trăi în altă parte decât printre ai lui. Afirmă foarte mândru că, pe linie maternă, se trage din una din marile familii din Bajura, Ichim: ”Eu fac parte dintr-o familie mare a Bajurii după mamă, familia Ichim. Aici în Bajura sunt câteva familii mari: Mihăilă, Merticaru, Ichim, Tudosă, Ilaș. Acum s-a mai subțiat linia aceasta de Ichimeni, dar ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”